NAZAJ
Konje krast
Originalni naslov:
Ut og stjaele hester
Angleški naslov:
Out Stealing Horses
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Norveška, Švedska, Danska, 2019
Trajanje filma:
123
Režija:
Hans Petter Moland
Scenarij:
Hans Petter Moland, Per Petterson
Fotografija:
Thomas Hardmeier, Rasmus Videbeak
Glasba:
Kaspar Kaae
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
norveščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Stellan Skarsgard (Trond), Tobias Santelmann (Trondov oce), Jon Ranes (15-letni Trond), Bjřrn Floberg (Lars), Danica Curcic (Jonova mati), Sjur Vatne Brean (17-letni Jon), Gard B. Eidsvold (Franz), Pĺl Sverre Hagen (Jonov oce), Anders Baasmo Christiansen (Olav), Tone Beate Mostraum (Trondova mati)
Nagrade:
Berlinale 2019 (srebrni medved za izjemen umetniški prispevek)

Deli povezavo
Opis:
Drama o ljubezni, izgubi, krivdi in zapuščini nacizma na Norveškem, posneta po istoimenski knjižni uspešnici Pera Pettersona.
November leta 1999. Sedeminšestdesetletni Trond Sander se po ženini smrti odseli iz Osla v majhno vasico na vzhodu Norveškega. Stoletje se bliža koncu in zdi se, da se končuje tudi njegovo življenje. Nekega zimskega večera spozna novega soseda Larsa, za katerega se izkaže, da je njegov stari znanec iz mladosti. Srečanje začne v njem prebujati spomine na leto 1948, ko je poletje preživljal z očetom v preprosti leseni koči ob reki. Spomini na dolge popoldneve v gozdu, jezdenje konjev in sečnjo dreves ga navdajo z občutki sreče, a mu v um prikličejo tudi prizore usodnih dogodkov, ki so obema spremenili življenje.

"Ljudje, ki so prebrali delo Pera Pettersona, so bili skrajno presunjeni, saj gre za popolnoma edinstven in poseben roman. Menim, da se nas dotakne z izjemno verodostojnostjo glede nekaterih vidikov človeškosti. Zaznamujeta ga razpoloženje in ton, ki te kot bralca posrkata vase. Ne pritegne nas mojstrski zaplet, temveč pisava, ki čudovito popotuje po umu človeka z naključnimi spomini iz preteklosti. Knjiga je zelo taktilna v opisih življenja, določenih vidikov narave, ki sem jih uporabil kot scenosled pri snovanju filma." (Hans Petter Moland)