NAZAJ
Danska
Originalni naslov:
Danmark
Angleški naslov:
Denmark
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Danska, 2017
Trajanje filma:
90
Režija:
Kasper Rune Larsen
Scenarij:
Kasper Rune Larsen
Fotografija:
Lill Claus Hagedorn
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
danščina
koda za glasovanje:
I
Igrajo:
Frederikke Dahl Hansen (Josephine), Jonas Lindegaard Jacobsen (Norge), Jacob Skyggebjerg (Myre), Jens Kristian (Mads), Marta Holm Peschcke-Kředt (Anna), Kristian Ravnsbćk Moltesen (Kristian), Lasse Meyer Mortensen (Lasse), Mads Peter Helbo (Mads), Dan Gade (oce), Maibritt Gade (mati), Mike Cristiansen (sin), Anja Bjerregaard (hci)
Nagrade:
Berlinale 2018 - Generation 14plus (najboljši film), Milano 2018 (najboljši celovečerec)

Deli povezavo
Opis:
Prvenec danskega režiserja Kasperja Runeja Larsena nam brez obsojanja in s spoštljivo bližino nariše realističen portret mladosti v trenutku pomembnih življenjskih odločitev.
Norge s prijatelji živi samo za tukaj in zdaj. Popivanje, kajenje in zabave so edina stvar na njegovem urniku. Ko mu šestnajstletna Josephine pove, da je noseča, se odnos med njima korenito spremeni. Zelo se zbližata in začneta drugače gledati na dotedanje življenje, čeprav "ljubezen" še vedno ni beseda, ki bi jo uporabila za opis njune zveze. Medtem ko Norge upa, da ji bo lahko pomagal opraviti splav, mu ona ne pove resnice - da je bila noseča, še preden sta se spoznala. Norge se dokončno zaljubi v Josephine, všeč pa mu postane tudi ideja, da bi kot oče zaživel bolj polno kot do sedaj. To pa le še dodatno oteži dekletovo namero, da bi mu povedala resnico.

"Danska je film o izgubi mladosti zaradi romantične iluzije o neskončnem nizu žensk in popivanja. Z biografskimi prvinami mojega lastnega odraščanja v danskem predmestju. Konformističen raj, oropan ustvarjalnosti in različnosti. Kdor ni z nami, je proti nam." (Kasper Rune Larsen)