NAZAJ
Dnevi, ki prihajajo
Originalni naslov:
Els dies que vindran
Angleški naslov:
The Days to Come
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Španija, 2019
Trajanje filma:
95
Režija:
Carlos Marqués-Marcet
Scenarij:
Carlos Marqués-Marcet, Clara Roquet, Coral Cruz
Fotografija:
Alex Garcia
Glasba:
Maria Arnal
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
katalonščina
koda za glasovanje:
H
Igrajo:
David Verdaguerm (Lluis), Maria Rodriguez Soto (Vir)
Nagrade:
Rotterdam 2019, Seattle 2019, Malaga 2019 (najboljši španski film, najboljša režija, najboljša igralka, nagrada mladinske žirije

Deli povezavo
Opis:
Režiser Marqués-Marcet je kot izhodišče za naturalistično osvetlitev dilem prihajajočega starševstva uporabil resnično pričakovanje otroka, v kakršnem sta se znašla glavna igralca.
Vir in Lluis ugotovita, da bosta postala starša. Čeprav sta skupaj komaj leto dni in otroka nista načrtovala, ju ta novica razveseli. Po začetnem navdušenju pa se v njiju počasi naseli dvom in odločita se za splav. V noči pred načrtovanim posegom si, ob neutrudnem preštevanju prednosti in slabosti skupnega družinskega življenja, vendarle premislita. Sredi vrtinca čustev in osebnih odkritij, v katerem se znajdeta v naslednjih tednih, počasi odkrijeta, da prihodnosti nikoli ne moreš načrtovati do zadnje podrobnosti in da jima za odgovor, ali je njuna ljubezen dovolj močna, ni treba čakati na rojstvo prvorojenca.

"Vzeli smo resnično stanje - nosečnost - in se vprašali, kako se bosta lika odzvala? Improvizirali smo prizore in jih posneli kot osnovo za scenarij. /…/ Lahko bi rekli, da film dokumentira proces in si umišlja portret razmerja. /…/ Vsak igrani film je dokumentarec svojih igralcev. Ko pred nekoga postaviš kamero, prikažeš njega in tok časa - ko nekoga snemaš, zapisuješ njegovo umiranje - ali zorenje, če gledamo iz bolj optimističnega zornega kota." (Carlos Marqués-Marcet)