NAZAJ
Fotograf
Originalni naslov:
Photograph
Angleški naslov:
Photograph
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Indija, Nemčija, ZDA, 2019
Trajanje filma:
110
Režija:
Ritesh Batra
Scenarij:
Ritesh Batra
Fotografija:
Tim Gillis, Ben Kutchins
Glasba:
Peter Raeburn
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
hindujščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Nawazuddin Siddiqui (Rafi), Sanya Malhotra (Miloni), Sachin Khedekar (Kanti Bhai), Denzil Smith (Hasmukh Bhai), Brinda Trivedi (Saloni), Lubna Salim (Sheilaben), Rajesh Kumar Sharma (Fazlu), Shihaan Bakshi (Mohan), Akash Sinha (Banke), Seema Pravin Shende (Teller), Robin Das (Gafoor), Bhagwan Das Patel (Kulfiwallah), Ashok Pathak (Gopal), Amarjeet Singh (Bilal)
Nagrade:
Sundance 2019, Berlinale 2019, Sydney 2019, Edinburg 2019

Deli povezavo
Opis:
Ljubezenska zgodba iz Mumbaja, kjer stare družbene delitve mlade prebivalce še vedno silijo v izbiro med tradicijo in družbenim napredkom.
Rafi trdo dela, da bi kot fotograf shajal v Mumbaju. Skupaj z drugimi neporočenimi moškimi stanuje v skromnem stanovanju, medtem ko zaslužek pošilja domov, da bi odplačal očetove dolgove. Kljub temu še naprej sanja o boljšem življenju. Nekega dne pred slovitim slavolokom Indijska vrata slika Miloni, uspešno študentko tik pred vpisom na univerzo, in od tega trenutka razmišlja samo še o njej. Ko v mesto prispe Rafijeva babica, da bi vnuku uredila poroko, se Miloni izdaja za njegovo dekle. Fant in dekle se vse pogosteje srečujeta in Rafi začne Miloni kazati povsem drugačen obraz njunega mesta - kakršnega zaradi zaščitniškega družinskega okolja doslej ni poznala.

"Indija je danes v zelo zanimivem položaju. Ob odraščanju in verjetno stoletja pred tem so ljudje vedno najprej razmišljali v kontekstu družine. Nedavno so o sebi začeli razmišljati kot o posameznikih namesto družinskih članih. To je postala ena osrednjih napetosti indijskega življenja danes. /.../ Lika sta razdvojena med družinsko tradicijo in lastnimi željami. Mislim, da film ne daje prednosti ne eni ne drugi poti. Predstavitev tega vprašanja se mi je zdela zanimiva za širše občinstvo." (Ritesh Batra)