NAZAJ
Semiš jakna
Originalni naslov:
Le daim
Angleški naslov:
Deerskin
Sekcija:
EKSTRAVAGANCA
Država, letnica:
Francija, 2019
Trajanje filma:
77
Režija:
Quentin Dupieux
Scenarij:
Quentin Dupieux
Fotografija:
Quentin Dupieux
Glasba:
Janko Nilović
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
M
Igrajo:
Jean Dujardin (Georges), Ad?le Haenel (Denise), Albert Delpy (g./Mr. B), Pierre Gommé (Nicolas), Laurent Nicolas (Norbert), Coralie Russier (Vic), Stéphane Jobert (Adrien), Franck Lebreton (David), Marie Bunel (Kylie), Panayotis Pascot (Johnny), Youssef Hajdi (Olaf), Simon Thomas (Xavier), Tom Hudson (Yann), Maryne Cayon (Zita)
Nagrade:
Cannes 2019 - Štirinajst dni režiserjev

Deli povezavo
Opis:
Absurdna črna komedija z Juanom Dujardinom v vlogi moškega, ki svoje premoženje zapravi za jakno iz jelenje kože, da bi z njo nenavadno zavladal celotnemu svetu.
Georges je štiriinštiridesetletni moški, ki ga je pravkar zapustila žena. Da bi se spopadel s svojo nesrečo, se odpelje v oddaljeno vasico v francoskih Alpah in si za osem tisoč evrov kupi rabljeno jakno iz jelenje kože. Prodajalec, starejši možakar, mu kot brezplačen dodatek podari staro kamero, ki jo Georges uporabi kot pretvezo, da je v vas prišel posnet film. Ta razlaga navduši natakarico Denise, amatersko montažerko, ki se mu pridruži pri ustvarjanju lažnega dokumentarca. Film naj bi pripovedoval življenjsko zgodbo moškega, ki je sumljivo podobna Georgesovi. Ko bo protagonist izpolnil svoj načrt postati edini človek na svetu, ki nosi jakno, bo lahko to dragoceno oblačilo končno zablestelo v polnem sijaju.

"Od nekdaj sem se rad poigraval z žanri. /.../ Ko ustvarjam film, ne prenesem, da bi bilo vse v enem peskovniku; igrače moram premešati. /.../ Nisem posnel filma o morilcu, ni me zanimalo, kako preživeti devetdeset minut s serijskim morilcem, to bi me skrajno dolgočasilo. Zato sestavljam. Všeč mi je, ko dvorana zadrži dih in tudi, ko se smeje. Ko trenutku napetosti in osredotočenosti gledalcev znova sledi smeh." (Quentin Dupieux)