NAZAJ
Gospodov glas
Originalni naslov:
Az Ur hangja
Angleški naslov:
His Master's Voice
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Madžarska, Francija, Kanada, ZDA, Švedska, 2018
Trajanje filma:
108
Režija:
Gyorgy Pálfi
Scenarij:
Stanislav Lem, György Pálfi, Zsófia Ruttkay, Nagy V. Gergö
Fotografija:
Gergely Pohárnok
Glasba:
Ábris Gryllus
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
angleščina, madžarščina
koda za glasovanje:
V
Igrajo:
Csaba Polgár (Péter), Eric Peterson (Hogarth), Kate Vernon (Camille), Angelo Tsarouchas (Adrian Hines), Diána Magdolna Kiss (Dóra)
Nagrade:
Tokio 2018

Deli povezavo
Opis:
Priznani madžarski režiser György Pálfi (Taksidermija) je za distopični celovečerec o temačni zgodovini neke družine našel navdih v istoimenskem kultnem romanu Stanislava Lema.
Peter, moški v poznih tridesetih, nekega dne med gledanjem dokumentarnega filma o skrivnostni nesreči v ZDA na televizijskem zaslonu prepozna svojega očeta, znanstvenika, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pobegnil s komunističnega Madžarskega. Peter odpotuje v ZDA, kjer se po dolgem času znova snide z očetom, zdaj uglednim znanstvenikom in predavateljem na eni ameriških univerz. Kmalu spozna, da bodo očetova znanstvena odkritja izpred njegovega nenadnega izginotja za vedno vtkana v njuno življenje.

"Morali smo se odmakniti od znanstvenih zgodovinskih anekdot, ker niso ustrezale zgradbi celovečerca /…/. V nasprotju z Lemom nismo izpostavljali téme, ali so znanstveniki sposobni dešifrirati sporočila iz vesolja, temveč so si prizadevali najti vzporednice med človeškimi vprašanji in izzivi vesolja." (György Pálfi)