NAZAJ
Spominek
Originalni naslov:
The Souvenir
Angleški naslov:
The Souvenir
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
VB, ZDA, 2019
Trajanje filma:
120
Režija:
Joanna Hogg
Scenarij:
Joanna Hogg
Fotografija:
David Raedeker
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
S
Igrajo:
Honor Swinton Byrne (Julie), Tom Burke (Anthony), Tilda Swinton (Rosalind, Julijina mama), Tosin Cole (Phil), Jack McMullen (Jack), Frankie Wilson (Frankie), Hannah Ashby Ward (Tracy), Janet Etuk (Janet), Chyna Terrelonge-Vaughan (Ray)
Nagrade:
Sundance 2019 (velika nagrada žirije), Berlinale 2019, Edinburg 2019, Sydney 2019

Deli povezavo
Opis:
Avtobiografsko obarvano, romantizirano raziskovanje prostora, časa in filma samega, ujeto v mozaik likov, za katere se zdi, da izgubljajo nadzor nad svojim življenjem.
Anglija na začetku osemdesetih. Filmska študentka Julie želi s pomočjo kamere bolje razumeti svet okrog sebe. Z njo želi razbiti milni mehurček, v katerem živi kot pripadnica privilegiranega družbenega razreda. Čeprav zase meni, da je povsem povprečna, podobe, ujete v objektiv kamere, pričajo o njenem izjemnem daru opazovanja. V ta njen svet nepričakovano stopi Anthony, moški srednjih let, ki v njej vzbudi romantična pričakovanja, a se pozneje izkaže, da ni vreden njenega zaupanja. Julie namreč razkrije njegovo skrbno varovano skrivnost, ki sproži niz dramatičnih dogodkov …

"Zavedam se, da ne sledim strukturi zgodbe. Tega ne delam zavestno, vendar si zelo prizadevam, da nečesa ne bi storila samo zaradi učinka ali ker to od mene pričakujejo, ali pa bi morda bilo všeč občinstvu. Biti mi mora blizu, blizu moji lastni izkušnji, in me obenem pritegniti v smislu nečesa, kar nastaja. Že davno sem postala nenaklonjena kakršni koli vsiljeni strukturi in pravzaprav skušam preprosto slediti svojim lastnim instinktom. Včasih se ti morda zdijo nedramatični. Ali pa dramatičnost vidim v majhnih stvareh." (Joanna Hogg)