NAZAJ
Tovarna
Originalni naslov:
Zavod
Angleški naslov:
The Factory
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE
Država, letnica:
Rusija, Francija, Armenija, 2018
Trajanje filma:
109
Režija:
Jurij Bikov
Scenarij:
Jurij Bikov
Fotografija:
Vladimir Ušakov
Glasba:
Ivan Isjanov, Jurij Bikov
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
ruščina
koda za glasovanje:
R
Igrajo:
Denis Švedov (Sivolasi), Andrej Smoljakov (Kalugin), Vladislav Abašin (Megla), Ivan Jankovskij (Vovka), Aleksandr Bukharov (Terekhov)
Nagrade:
Toronto 2018, Les Arcs 2018, Cleveland 2019

Deli povezavo
Opis:
Vznemirljiva, suspenza in dinamike polna družbenokritična drama o skupini tovarniških delavcev, ki po razglasitvi bankrota ugrabijo svojega delodajalca.
V zakotnem ruskem mestecu stoji razpadajoča tovarna, ki je pred privatizacijo dajala kruh večini mestnega življa. Novi lastnik, lokalni oligarh Konstantin Kalugin, ki ima še iz časov KGB dobre zveze z vlado in obveščevalnimi službami, že mesece zadržuje izplačilo plač. Ko nazadnje razglasi bankrot, se skupina delavcev pod vodstvom molčečega vojnega veterana z nadimkom Sivolasi odloči vzeti stvari v svoje roke: Kalugina ugrabijo, ga zaklenejo v tovarno in zanj zahtevajo odškodnino. Kmalu jih obkolijo tako Kaluginovi telesni stražarji kot tudi četa policijskih specialcev. Zdaj lahko vsak napačni korak prevratnikov sproži pogubno verižno reakcijo zmede in nasilja.

"Sivolasi je poosebitev absolutne svobode, ki je v naši stvarnosti nemogoča. Nezdružljiva je z življenjem. Ker je življenje kompromis, polno prilagajanja, ponižujoča konformistična gesta. Od nekdaj so me pritegnili ljudje, ki svoje dostojanstvo in prepričanja postavljajo pred preživetje. Kako se bodo nanje odzvali običajni ljudje in družbeni mehanizmi? Jim bodo dovolili izpolniti svoje cilje, ali jih strli in uničili? Treba je priznati, da je bil svet do sedaj močnejši od teh posameznikov." (Jurij Bikov)