NAZAJ
Nesrečniki
Originalni naslov:
Les Misérables
Angleški naslov:
Les Misérables
Sekcija:
PREDPREMIERE
Država, letnica:
Francija, 2019
Trajanje filma:
102
Režija:
Ladj Ly
Scenarij:
Ladj Ly, Giordano Gederlini, Alexis Manenti
Fotografija:
Julien Poupard Pink Noise
Glasba:
Pink Noise
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Damien Bonnard (Stéphane Ruiz), Alexis Manenti (Chris), Djibril Zonga (Gwada), Issa Perica (Issa), Al-Hassan Ly (Buzz), Steve Tientcheu (župan), Almamy Kanoute (Salah), Nizar Ben Fatma (stiskač), Raymond Lopez (Zorro), Luciano Lopez (Luciano), Jaihson Lopez (Jaihson), Jeanne Balibar (komisarka), Sana Joachaim (Bintou)
Nagrade:
Cannes 2019 (nagrada žirije), Sydney 2019, Šanghaj2019, München 2019

Deli povezavo
Opis:
Kritičen portret sodobne Francije, kjer skozi nasilje in rasizem vznikne upanje za vstajo vseh podrejenih sodobnega sveta. Nagrada žirije na filmskem festivalu v Cannesu.
Stéphane se je pravkar pridružil policijski enoti v pariškem predmestju Montfermeil, kjer je Victor Hugo napisal svoj sloviti roman Les Misérables. Neizkušeni policist začne ob spremstvu starejših kolegov hitro odkrivati napetosti, ki vladajo med lokalnimi tolpami. Ekipa policistov se med eno svojih akcij ujame v brezizhoden položaj in dogodek se konča s streljanjem. Pozneje se izkaže, da je konflikt nekdo posnel z brezpilotnim letalnikom. Objavljeni video pomeni grožnjo razkritja resnične slike zapletenih odnosov med policisti in deprivilegiranimi prebivalci predmestij.

"Preprosto je živeti drug z drugim, ko imaš denar. Če ga ni, je položaj veliko težji: potrebni so kompromisi, sporazumi, drobni dogovori ... to je stvar preživetja. Tudi za policiste, nastavljeni so na 'način preživetja ', tudi njim je težko. Večina teh policistov ni zelo izobraženih - tudi sami živijo v težkih razmerah in v istem okolišu. Film Nesrečniki ne daje prednosti ne tolpam ne policistom, poskušal sem biti čim bolj pravičen." (Ladj Ly)