NAZAJ
Kolonija: mularija
Originalni naslov:
Une colonie
Angleški naslov:
A Colony
Sekcija:
KINOBALON
Država, letnica:
Kanada, 2018
Trajanje filma:
102
Režija:
Genevieve Dulude-De Celles
Scenarij:
Genevi?ve Dulude-De Celles
Fotografija:
Léna Mill-Reuillard, Etienne Roussy
Glasba:
Mathieu Charbonneau
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Émilie Bierre (Mylia), Irlande Côté (Camille), Noémie Godin-Vigneau (Nathalie), Robin Aubert (Henri), ?ve Pressault (Doudou), Jacob Whiteduck-Lavoie (Jimmy), Jacqueline Michel (Mélina), Cassandra Gosselin Pelletier (Jacinthe)
Nagrade:
Berlinale 2019 (nagrada mladinske žirije), Kanadske filmske nagrade (najboljša igralka, najboljši film, najboljši prvenec), Quebec 2019 (glavna nagrada žirije, nagrada obcinstva za najboljši kanadski celovecerec), Seattle 2019

Deli povezavo
Opis:
Za otroke od 12. leta; v francoščini s slovenskimi podnapisi

Film estetsko in poetično prikaže čustva v obdobju zgodnjega najstniškega iskanja pristnosti in je hkrati posvetilo sestrski ljubezni. Glavna nagrada mladinske žirije na Berlinalu 2019.
Mlajša sestrica Camille brezskrbno vandra po vasi ter se pogovarja s kokošmi in žabami, medtem ko njena starejša sestra, molčeča Mylia, svet doživlja drugače. Izgubljena je med negotovostjo v družini in ozračjem na novi šoli ter prvimi hišnimi zabavami. Camille ji predstavi Jimmyja, dečka iz ljudstva Abenaki, ki živi v bližnjem rezervatu. Ta ji bo pomagal, da se reši spon in sprejme samo sebe.

"Želela sem prikazati otroka med počasnim prehodom v najstniško dobo. Verjamem, da je ta šok lahko bolj okruten in pušča trajnejše posledice kot prehajanje v odraslost. Tako sem ga doživela pred leti in videti je, da se izkušnja ni spremenila: od otrok se vedno bolj zgodaj pričakuje, da vedejo kot odrasli. Obstaja določen pritisk, kako se znebiti vseh vidnih sledi otroštva, izbrisati otroško podobo, ki jo izdaja telo. S tem namenom se otroci zgodaj nagibajo k odraslemu vedenju in se med procesom drastično spremenijo. Za dekleta to pomeni postati ženska s prevzemanjem določenih vzorcev (aktivna spolnost, zapeljiv odnos do moških vrstnikov, slog oblačenja, ličenje)." (Genevi?ve Dulude-De Celles)