NAZAJ
Vsak dan je dober dan
Originalni naslov:
Nichinichi Kore Kojitsu
Angleški naslov:
Every Day a Good Day
Sekcija:
PANORAMA
Država, letnica:
Japonska, 2018
Trajanje filma:
100
Režija:
Tatsushi Ohmori
Scenarij:
Tatsushi Ohmori, Noriko Morishita
Fotografija:
Kenji Maki
Glasba:
Hiroko Sebu
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
japonščina
koda za glasovanje:
B
Igrajo:
Haru Kuroki (Noriko), Mikako Tabe (Michiko), Kirin Kiki (uciteljica/teacher Takeda), Mayu Tsuruta (Yukino), Shing Tsurumi (Norikin oce), Fuyuka Kooriyama (Norikina mama), Megumi Takizawa (Yumiko), Saya Kawamura (Sanae), Mizuki Yamashita (Hitomi), Chihiro Okamoto (Norikin brat)
Nagrade:
nagrade Japonske akademije (najboljša igralka, najboljša stranska igralka)

Deli povezavo
Opis:
Topla zgodba mlade japonske študentke, ki spozna, da je pitje čaja brezčasen ritual, ki ženskam daje okus svobode in brezmadežno svetišče miru.
Noriko je tik pred koncem študija in brez posebnih načrtov za prihodnost, ko ji mati predlaga, da bi študirala čajni ritual. Ko se nad idejo navduši tudi njena sestrična, je odločitev jasna. V skrivnost starodavnega obreda ju uvede nenavadna gospa Takeda, ki živi v soseščini. Leta minevajo in Noriko se tiho spopada z življenjem, tako s smehom kot s solzami. Služba za službo, izguba fanta in smrt očeta je le nekaj prelomnic, ob katerih ugotovi, da je edina stalnica v njenem življenju ta spoštljivi ritual, kjer lahko v natančno odmerjenih gestah in ritmu vedno okusi brezmejni občutek svobode.

"/…/ Vsak dan je dober dan poučeno in veličastno prikaže, da je čajni obred veliko več kot relikvija iz fevdalizma, ki jo razkazujejo očaranim opazovalcem. Junakinji in drugim privrženkam obreda sad? (čajna pot) je svetlo utelešenje čuječnosti - filozofije in prakse življenja v sedanjem trenutku, ki je obenem brezčasno in modno." (Mark Schilling, The Japan Times)