NAZAJ
Monos
Originalni naslov:
Monos
Angleški naslov:
Monos
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Kolumbija, Argentina, Nizozemska, Švedska, Nemčija, 2019
Trajanje filma:
102
Režija:
Alejandro Landes
Scenarij:
Alejandro Landes, Alexis Dos Santos
Fotografija:
Jasper Wolf
Glasba:
Mica Levi
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
španščina, angleščina
koda za glasovanje:
Y
Igrajo:
Julianne Nicholson (zdravnica), Moisés Arias (Patagrande), Sofía Buenaventura (Rambo), Karen Quintero (Leidi), Laura Castrillón (Sueca), Deiby Rueda (Pitufo), Julián Giraldo (Lobo), Paul Cubides (Perro), Sneider Castro (Bum Bum), Wilson Salazar (sel)
Nagrade:
Sundance 2019 (posebna nagrada žirije), Berlinale 2019, Buenos Aires 2019, London 2019

Deli povezavo
Opis:
Utopičen pustolovski triler, zasnovan kot študija odraščanja sredi vojaško hierarhičnih odnosov, ki temeljijo na prevladi moči.
Osem mladostnikov živi na samotnem pogorju kot paravojaška skupina pod vodstvom skrivnostne Organizacije. Vsak ima svoj vzdevek in svoje dolžnosti, pa vendar ne morejo ubežati čustvom in prebujajočim se hormonom, ki tej izolirani skupnosti dajejo pridih hedonizma, s katerim mladi kljubujejo železni disciplini in vseprisotnemu nasilju. Njihova edina naloga je, da skrbijo za kravo z imenom Shakira in ujeto ameriško zdravnico. A po nesrečnem naključju, ki se ga trudijo na vsak način prikriti, je njihove brezskrbnosti čez noč konec, saj so se prisiljeni umakniti globoko v džunglo …

"/.../ Zanimiva se mi je zdela tako zamisel vojnega filma kot tudi zrcala tistemu življenjskemu obdobju, ki ga vsi spoznamo in je zelo poseben, zelo zmeden čas, mejni trenutek med otroštvom in odraslostjo. Pritegnila me je misel o zrcaljenju teh nasprotnih polov." (Alejandro Landes)