NAZAJ
Lara
Originalni naslov:
Lara
Angleški naslov:
Lara
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Nemčija, 2019
Trajanje filma:
96
Režija:
Jan-Ole Gerster
Scenarij:
Blaž Kutin
Fotografija:
Frank Griebe
Glasba:
Arash Safaian
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Corinna Harfouch (Lara), Tom Schilling (Victor), Volkmar Kleinert (prof. Reinhoffer), André Jung (g. Czerny), Gudrun Ritter (mati), Rainer Bock (Paul), Susanne Bredehöft (ga. Spengler), Maria Dragus (Clara), Mala Emde (Johanna), Mark Filatov (Tobi), Edin Hasanovic (Saša), Steffen Jürgens (Jan), Alexander Khuon (Walther), Tina Pfurr (Steffi)
Nagrade:
Karlovi Vari2019 (najboljša igralka, posebna nagrada žirije), München/Munich 2019 (nagrada FIPRESCI)

Deli povezavo
Opis:
V Karlovih Varih nagrajeni film o zapletenem odnosu med materjo in sinom, posnet po scenariju Blaža Kutina.
Lara praznuje 60. rojstni dan in tokrat ima res dober razlog za slavje. Nocoj njen sin Viktor nastopi na najpomembnejšem koncertu svoje uspešne poti. Lara je bila tista, ki ga je v glasbenem udejstvovanju vseskozi podpirala in mu utrla pot. Kljub temu je Viktor že več tednov nedosegljiv in nič ne kaže, da je Lara dobrodošla na njegovem koncertu. Brez pomisleka se odloči, da bo odkupila vse preostale razpoložljive vstopnice in jih brezplačno razdelila mimoidočim. A bolj ko se Lara trudi, da bi večer minil uspešno, bolj se dogodki izmikajo njenemu nadzoru.

"Dalj kot gre Gerster z Laro Jenkins, večji je naš uvid v globino in vir njene poškodovanosti. Spominja na sadomazohistični lik Isabelle Huppert v Učiteljici klavirja Michaela Hanekeja, ki je obete mladega glasbenika onemogočila s polaganjem črepinj v žepe plašča svoje žrtve. Škoda, ki jo tu Lara naredi, je izključno psihološka, Gersterjev pristop pa niti približno ni tako leden. Pravzaprav je pod površino toplota, izhajajoča tako iz režiserjeve vere v lik kot igralke same /.../." (Peter Debruge, Variety)