NAZAJ
Angelo
Originalni naslov:
Angelo
Angleški naslov:
Angelo
Sekcija:
PERSPEKTIVE
Država, letnica:
Avstrija, Luksemburg, 2018
Trajanje filma:
111
Režija:
Markus Schleinzer
Scenarij:
Alexander Brom, Markus Schleinzer
Fotografija:
Gerald Kerkletz
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
nemščina, francoščina
koda za glasovanje:
AB
Igrajo:
Makita Samba (Angelo 4), Alba Rohrwacher (grofica), Larisa Faber (Angelova žena), Kenny Nzogang (Angelo 2), Lukas Miko (cesar), Gerti Drassl (negovalka), Michael Rotschopf (princ), Jean-Baptiste Tiémélé (Angelo 5), Nancy Mensah-Offei (Angelova hcerka), Martine Schambacher (služkinja)
Nagrade:
Torino 2018, Zürich 2018, Avstrijske filmske nagrade (najboljša kostumografija, najboljša maska, najboljša scenografija)

Deli povezavo
Opis:
Resnična zgodba o afriškem dečku, ki ga dunajska grofica v začetku 18. stoletja vzame v svoje varstvo in ga kot svojevrsten eksperiment vpelje med dvorno elito.

Angelo Soliman je afriški deček, ki ga evropski popotniki nasilno ugrabijo in prodajo v suženjstvo. Po dolgem in mučnem potovanju ga v svoje varstvo vzame dunajska grofica in ga naredi za predmet svojega izobraževalnega eksperimenta. Dečka krstijo in mu nadanejo novo ime, ki pomeni "božji poslanec". Povedo mu, da so težki časi za njim in da bo odslej živel kot princ. Angela na Dunaju vzgajajo, izobrazijo in razvajajo z vsemi privilegiji bogatih. Ko odraste, postane dvorna maskota, ki zabava dunajsko aristokracijo. A ko fant dozori, se v njem zaneti iskrica odpora …

"Angelo mi pomeni zgodbo o omejevanju in želji 'drugega' po poburžujenju ter zlivanju z maso in standardnimi vzorci. Pripoved o naveličanosti biti drugačen. Diskurz o sprejemanju in strpnosti. Zgodba o temnopoltosti mi pomeni samo golo sredstvo. Saj je drugačnost v vsakem od nas. O tem želim povedati zgodbo. V tem se najdem." (Markus Schleinzer)