Nazaj

Kafarnaum

 

 

Originalni naslov:
Capharnaüm
Angleški naslov:
Capernaum
Sekcija:
PREDPREMIERE

Država, letnica:
Libanon, Francija, 2018
Trajanje filma:
120

Režija:
Nadine Labaki

Scenarij:
Jihad Hojeily, Michelle Kesrouani, Nadine Labaki, Khaled Mouzanar, Geroges Khabbaz
Fotografija:
Christopher Aoun
Glasba:
Khaled Mouzanar
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
arabščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Nadine Labaki (Nadine), Zain Alrafeea (Zain), Yordanos Shifera (Rahil), Treasure Bankole (Jonas), Fadi Youssef (Selim), Alaa Chouchniye (Aspro), Cedra Izam (Sahar), Kawthar Al Haddad (Souad)
Nagrade:
Cannes 2018 (nagrada žirije, nagrada ekumenske žirije), Melbourne 2018 (nagrada obcinstva), Sarajevo 2018 (nagrada obcinstva), Toronto 2018


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 18:00 Maribox
pet., 9.11.2018 14:30 Linhartova dvorana
sob., 10.11.2018 19:15 Kino Komuna
čet., 15.11.2018 18:45 Kosovelova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Presunljiva zgodba dvanajstletnega dečka, ki toži svoje starše, ker je bil rojen v neusmiljeni svet brez prihodnosti, je posneta z naturščiki in opozarja na tragiko življenja otrok v najhujši revščini.

Zain je star komaj dvanajst let, a ga je odraščanje v hudi revščini pripeljalo do spoznanja, da bi bilo bolje, da se sploh ne bi rodil. Njegova starša se za preživetje poslužujeta najbolj nizkotnih sredstev, kot je novačenje s tramadolom prepojenih oblačil, s pomočjo katerih Zainov brat v zaporu prideluje droge in jih prodaja sojetnikom. Ko nekega dne v zakon "prodajo" še njegovo enajstletno sestro, Zain pobegne od doma. Spoprijatelji se z etiopsko čistilko, a življenje na ulici ne ponuja nič lepše prihodnosti. Opogumljen s številnimi programi, ki želijo opozoriti na brezupen položaj revnih otrok, se odloči, da bo tožil svoje straše, ker so ga rodili, in se tako maščeval svetu, ki ga je zavrgel tisti trenutek, ko je privekal na svet.

"Nihče od igralcev ni profesionalec. Nihče. Prav vsak od njih domala igra samega sebe. /…/ Pravi Zain živi v natanko enakem položaju. Zadnje leto v Libanonu živi brez dokumentov - v državi je nezakonito. /…/ Zato se mi je zdelo zelo pomembno, da nekako postanem sredstvo. Želela sem biti nevidna. Tako nevidna, kor je le mogoče. Samo postati sredstvo za izpostavljanje zgodbe teh ljudi." (Nadine Labaki)
Nazaj