Nazaj

Aga

 

 

Originalni naslov:
Aga
Angleški naslov:
Aga
Sekcija:
PANORAMA

Država, letnica:
Bolgarija , Nemčija, Francija, 2018
Trajanje filma:
96

Režija:
Milko Lazarov

Scenarij:
Milko Lazarov, Simeon Ventsislavov
Fotografija:
Kalojan Božilov
Glasba:
Penka Kouneva
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
jakutščina
koda za glasovanje:
K*
Igrajo:
Mikhail Aprosimov (Nanook), Feodosia Ivanova (Sedna), Galina Tikhonova (Ága), Sergej Egorov (Čena), Afanasij Kilajev (voznik tovornjaka)
Nagrade:
Sarajevo 2018 (najboljši celovecerec), Berlinale 2018, Sydney 2018


DatumUraDvorana 
sob., 10.11.2018 16:45 Kosovelova dvorana
tor., 13.11.2018 19:15 Kino Šiška
ned., 18.11.2018 14:00 Linhartova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Tiha, vizualno osupljiva zgodba, o izginjanju tradicionalnega življenja sredi neizprosne arktične narave, pa tudi s pozabljenimi legendami, nasprotji med generacijami in večno ljubeznijo.

Lovec Nanook in njegova žena Sedna živita sama sredi brezmejnih ledeno-snežnih prostranstev na skrajnem severu zemeljske oble, v spoštovanju tradicije prednikov. Toda njuno okolje in z njim njuno življenje se počasi, a neizogibno spreminja. Led se začenja topiti prej kot minula leta, živali umirajo iz nepojasnjenega razloga. Njuno samoto, ki jo zapolnita s pripovedovanjem zgodb, občasno zmoti prihod mladeniča iz bližnjega naselja. Ko Sedna zaradi bolezni umre, se Nanook odloči izpolniti njeno poslednjo željo: poiskal bo njuno hčer Ago, ki je pred leti zbežala od doma in zdaj dela v rudniku diamantov. Nanook bo moral prekiniti starodavno tradicijo in se podati v svet, ki mu je povsem tuj.

"Že dolgo me zanima vpliv sodobnega in hitro razvijajočega se sveta na manjše skupnosti /…/. S filmom sem želel raziskovati, kako neprizanesljiva civilizacija drži obljubo o ohranjanju severnjaških skupnosti. Zanima me, kako tem ljudem v življenjskih okoliščinah, ki bi bile za sodobnega človeka neznosne, uspeva ohraniti rahločutnost v medosebnih odnosih ter življenje dojemati z nasmehom in naklonjenostjo." (Milko Lazarov)

Nazaj