Nazaj

Reka

 

 

Originalni naslov:
Ozen
Angleški naslov:
The River
Sekcija:
FOKUS: VZHOD-SEVEROVZHOD

Država, letnica:
Kazahstan, Poljska, Norveška, 2018
Trajanje filma:
108

Režija:
Emir Baigazin

Scenarij:
Emir Baigazin
Fotografija:
Emir Baigazin
Glasba:
Justyna Banaszczyk
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
kazahstanski
koda za glasovanje:
Y*
Igrajo:
Žalgas Klanov (Aslan), Žasulan Userbajev (Jerlan), Ruslan Userbajev (Turlan), Bagdaulet Sagindikov (Murat), Sultanali Žaksibek (Kenjeh), Kuandik Kistikbajev (oce), Aida Ilijaskizi (mati), Erik Tazabekov (Kanat)
Nagrade:
Benetke 2018, Toronto 2018


DatumUraDvorana 
sre., 14.11.2018 21:30 Linhartova dvorana
pet., 16.11.2018 15:00 Kosovelova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Zgodba o veliki spremembi, ki jo na kazahstansko podeželje prinese digitalna tehnologija, in o posledicah, ki jih ima za tamkajšnje običaje.

Družina s petimi sinovi živi v oddaljeni vasici v Kazahstanu. V skladu s tamkajšnjo tradicijo mora najstarejši sin, trinajstletni Aslan, postati očetov namestnik, ki opravlja vse njegovo delo. Mladenič nekega dne svoje mlajše brate odpelje k reki. Njihova sreča je nepopisna, a za vedno zasuka tok njihovega življenja. V vas kmalu prispe skrivnostni Kanat, ki otrokom pokaže svojo računalniško tablico z igrami in tako premeša karte v družinski hierarhiji. Naenkrat Kanat postane vodja otroške skupnosti - oseba, ki otrokom odpira vrata v svet.

"Družina živi v izolaciji - po odločitvi despotskega očeta, ki želi otroke zaščititi pred svetom in njegovimi skušnjavami. Film Reka nima določenega časovnega okvirja. Vsak od filmskih likov pooseblja določeno idejo: najstarejši otrok Aslan sanja o ustvarjanju raja za svoje sorojence, vendar podleže lastnim skušnjavam. Kanat, gost iz mesta, s svojo poželjivo pripravo v izolirani svet družine vstopi kot sodobni Prometej, ki predstavlja samo civilizacijo." (Emir Baigazin)
Nazaj