Nazaj

Ederlezi vzhaja

 

 

Originalni naslov:
Ederlezi Rising
Angleški naslov:
Ederlezi Rising
Sekcija:
EKSTRAVAGANCA

Država, letnica:
Srbija, 2018
Trajanje filma:
85

Režija:
Lazar Bodroža

Scenarij:
Dimitrije Vojnov, Zoran Nešković
Fotografija:
Kosta Glušica
Glasba:
Nemanja Mosurović
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina
koda za glasovanje:
H*
Igrajo:
Sebastian Cavazza (Milutin), Stoya (Nimani), Maruša Majer (socialna inženirka)
Nagrade:
FEST Beograd 2018 (najboljši domaci film, najboljši režiser, najboljša igralka, najboljši igralec)


DatumUraDvorana 
sre., 14.11.2018 19:15 Kino Šiška
pet., 16.11.2018 21:30 Kino Komuna
sob., 17.11.2018 19:00 Kosovelova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Stilizirana, v bližnjo prihodnost postavljena znanstvenofantastična zgodba prevprašuje razmerje moškega in ženske, človeka in stroja.

Multinacionalka Ederlezi za svojo prvo misijo na Alfa Kentavro najame Milutina, v na novo reformirani Sovjetski zvezi izšolanega kozmonavta slovanskega rodu. Na misiji ga spremlja Nimani, androidka, programirana za izpolnjevanje vseh njegovih želja. Potem ko se naveliča njenega vnaprej programiranega vedenja in neskončnega sosledja različnih spolnih igric, se Milutin odloči, da bo Nimani ponovno zagnal in ponastavil tako, da bo delovala le na osnovi izkušenj, ki jih je pridobila z njim. Nimani je zdaj precej bolj podobna človeku, a obenem postaja vse bolj depresivna in destruktivna. Milutin se zave, da Nimani zdaj ne ogroža le misije, ampak tudi samo sebe.

"Želeli smo povedati metaforično, sanjavo ljubezensko zgodbo in ustvariti vizualno ekspresiven film. /.../ V svojem jedru je film globoko melodramatičen in vsebuje veliko nežnosti, ki je v nasprotju s filmskim distopičnim kontekstom, togo prihodnostjo, spominjajočo na radikalizirano različico kitajskega korpokomunizma." (Lazar Bodroža)
Nazaj