Nazaj

Videnje

 

 

Originalni naslov:
Vision
Angleški naslov:
Vision
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE

Država, letnica:
Japonska, Francija, 2018
Trajanje filma:
109

Režija:
Naomi Kawase

Scenarij:
Naomi Kawase
Fotografija:
Arata Dodo
Glasba:
Makoto Ozone
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
japonščina, angleščina, francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Juliette Binoche (Jeanne), Masatoshi Nagase (Satoši), Takanori Iwata (Rin), Mari Natsuki (Aki), Minami (Hana), Mirai Moriyama (Gaku), Min Tanaka (Minamoto)
Nagrade:
Toronto 2018, San Sebastian 2018, Busan 2018


DatumUraDvorana 
sre., 7.11.2018 19:00 APT Novo mesto
čet., 8.11.2018 14:45 Kosovelova dvorana
pet., 9.11.2018 18:00 Maribox
sob., 10.11.2018 16:45 Linhartova dvorana
pon., 12.11.2018 19:00 Kino Komuna

Deli povezavo
Opis:
Mistična, sanjava, v slikovito naravo potopljena in z drobci nadnaravnega posuta zgodba o ženski, ki sredi čarobnega gozda išče redko zdravilno rastlino in najde sledove svoje preteklosti.

Francoska novinarka Jeanne prispe na Japonsko, da bi našla rastlino, ki zraste vsakih 997 let ter naj bi ob zaužitju človeka odrešila bolečine in duševne stiske. Ko Jeanne prispe v Naro, spozna molčečega Toma in njegovo mentorico Aki, karizmatično prerokinjo in čuvarko gozda, ki trdi, da je stara tisoč let. Nedolgo zatem ko Tomo sprejme Jeanne k sebi, Aki izgine, a se od nekod, kot da bi hotel zapolniti njen prostor, pojavi čeden mladenič. Ko se bliža trenutek vznika svete rastline, se minuli dogodki strnejo, ustvarijo se nove vezi, čas pa kot da bi iztiril iz svojega navideznega reda in odprl nove možnosti človeške eksistence.

"Film Videnje se zdi eteričen, vendar Kawasejeva poskrbi, da temelji na snovnih, čutnih stvareh, kot so drevesa, hrana in človeški dotik. Juliette Binoche in Nagase film navdata z odkritosrčnim, skoraj otipljivim občutjem hrepenenja, čudenja in čuječnosti. Film govori o nečem, kar večina prežene na obrobje vsakdanjega življenja, vendar je najverjetneje najbolj pomembna stvar, kar jih lahko v tem življenju izkusimo: enost." (Cameron Bailey, Mednarodni filmski festival Toronto)
Nazaj