Nazaj

Suspiria

 

 

Originalni naslov:
Suspiria
Angleški naslov:
Suspiria
Sekcija:
EKSTRAVAGANCA

Država, letnica:
Italija, ZDA, 2018
Trajanje filma:
152

Režija:
Luca Guadagnino

Scenarij:
Dario Argento, Daria Nicolodi, David Kajganich
Fotografija:
Sayombhu Mukdeeprom
Glasba:
Thom Yorke
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
nemščina, angleščina, italijanščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Dakota Johnson (Susie Bannion), Tilda Swinton (Madame Blanc, Dr. Josef Klemperer), Mia Goth (Sara), Angela Winkler (ga. Tanner), Ingrid Caven (ga. Vendegast), Elena Fokina (Olga), Sylvie Testud (ga. Griffith), Renée Soutendijk (ga. Huller), Christine Leboutte (ga. Balfour), Fabrizia Sacchi (Pavla), Malgorzata Bela (mama), Jessica Harper (Anke), Chloë Grace Moretz (Patricia Hingle)
Nagrade:
Benetke/Venice 2018, Sitges 2018, London 2018


DatumUraDvorana 
pet., 9.11.2018 20:15 Maribox
ned., 11.11.2018 21:30 Linhartova dvorana
sre., 14.11.2018 21:30 Kino Komuna
pet., 16.11.2018 21:15 Kino Šiška

Deli povezavo
Opis:
Poustvaritev kultne grozljivke Daria Argenta izpod rok italijanskega režiserja Luce Guadagnina s sijajno glasbeno podlago Thoma Yorka in Dakoto Johnson v glavni vlogi.

Mlada ameriška plesalka Susie Bannion v sedemdesetih letih prispe v Berlin, da bi sodelovala na avdiciji za svetovno znano plesno šolo Helene Markos. Dekle na preizkusu s svojim surovim darom osupne glavno koreografinjo Madame Blanc. Ko glavna plesalka v nastajajoči predstavi doživi zlom in ob tem direktorico šole obtoži čarovništva, Susie prevzame njeno vlogo. Pritisk pred premiero se stopnjuje, Susie in Madame Blanc pa se močno zbližata, kar drugim daje slutiti, da Susiejin položaj v šoli presega vlogo običajne plesalke. V zunanjem svetu se znani psihoanalitik medtem loti preiskave temačnih skrivnosti plesne šole. S pomočjo ene od plesalk odkrije skrite podzemne sobane, kjer ga pričakajo grozljiva razkritja ...

"Proces vpliva filma na mojo dušo se verjetno mora še končati, kar se pogosto zgodi ob srečanju z resnim umetniškim delom, kot je Suspiria. Mislim, da moj film nekako predstavlja nekatere plasti moje vzgoje, prvi ogled filma, razmišljanje o njem in obsedenost z njim. /.../ Nagibam se k mišljenju, da je moj najbolj oseben film, zaradi tega, kako se je z njim vse začelo." (Luca Guadagnino)

Nazaj