Nazaj

Zaton

 

 

Originalni naslov:
Napszállta
Angleški naslov:
Sunset
Sekcija:
PREDPREMIERE

Država, letnica:
Madžarska, Francija, 2018
Trajanje filma:
142

Režija:
László Nemes

Scenarij:
László Nemes, Clara Royer, Matthieu Taponier
Fotografija:
Mátyás Erdély
Glasba:
László Melis
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
madžarščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Juli Jakab (Írisz Leiter), Susanne Wuest (princesa), Vlad Ivanov (Oszkár Brill), Evelin Dobos (Zelma), Levente Molnár (Gaspar), Judit Bárdos (Szeréna), Björn Freiberg (moški v belem), Urs Rechn (Ismael), Mónika Balsai (ga. Müller), Uwe Lauer (polkovnik), Marcin Czarnik (Sándor), János Kulka (Leopold)
Nagrade:
Benetke 2018 (nagrada FIPRESCI), Toronto 2018, London 2018


DatumUraDvorana 
sre., 7.11.2018 21:00 Kosovelova dvorana
sre., 14.11.2018 15:30 Kino Komuna
čet., 15.11.2018 19:00 Linhartova dvorana
ned., 18.11.2018 20:00 Maribox

Deli povezavo
Opis:
László Nemes je po osvojenem oskarju za prvenec Savlov sin ustvaril razkošno zgodovinsko dramo o rojstvu 20. stoletja.

Leto 1913. Mlada Irisz Leiter prispe v Budimpešto, da bi tam delala kot klobučarka v legendarni prodajalni, ki je bila nekoč v lasti njenih pokojnih staršev. Novi lastnik Oszkár Brill jo kljub temu dejstvu zavrne. Ko se izdelovalci klobukov pripravljajo na obisk uglednih gostov, Irisz ne zapusti mesta, temveč se loti iskanja svojega brata, njene edine povezave z izgubljeno preteklostjo. Med tavanjem zaide v temačne ulice Budimpešte, kjer se blešči zgolj Leiterjeva prodajalna klobukov. Medtem je v zraku že čutiti nemir pred velikimi spremembami, ki bodo kmalu zajele celotno civilizacijo ...

"Film o civilizaciji na razpotju. Osebna zgodba mlade ženske v osrčju Evrope na vrhuncu napredka in tehnologije, ne da bi bila zapisana v zgodovino, postane odsev vznika 20. stoletja. Od blizu spremljamo glavni lik Irisz, kar omogoča zelo intimen vpogled v dramo. Od vsega začetka sem si film zamišljal kot sredstvo za poglobitev gledalca v osebni labirint ovir na poti iskanja brata in navsezadnje smisla sveta, ki ga junakinja želi odkriti." (László Nemes)
Nazaj