Nazaj

Mehko blato

 

 

Originalni naslov:
Es esmu seit
Angleški naslov:
Mellow Mud
Sekcija:
FOKUS: VZHOD-SEVEROVZHOD

Država, letnica:
Latvija, 2016
Trajanje filma:
106

Režija:
Renars Vimba

Scenarij:
Renars Vimba
Fotografija:
Arnar Thorisso
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
latvijščina
koda za glasovanje:
X*
Igrajo:
Elina Vaska (Raja), Andžejs Janis Lilientals (Robis), Edgars Samitis (ucitelj Oskars), Zane Jancevska (socialna delavka), Ruta Birgere (babica), Oskars Viksne (Jurka)
Nagrade:
Berlinale 2016 – Generacija 14plus (kristalni medved za najboljši film), Karlovi Vari 2016, Sarajevo 2016, Seattle 2017


DatumUraDvorana 
pet., 9.11.2018 14:45 Kinodvor
čet., 15.11.2018 17:00 Kinodvor

Deli povezavo
Opis:
Celovečerni prvenec obetavnega latvijskega režiserja gledalcem razkriva nezavidljivo usodo otrok, ki so jih starši v želji po boljšem življenju pustili v gospodarsko propadajoči domovini, hkrati pa izpostavlja moč in odločenost odraščajočega dekleta, da uresniči svoje sanje.

Sedemnajstletna Raja in njen mlajši brat Robis se na odmaknjenem podeželju počutita prepuščena sama sebi. Oče je umrl, mama je odšla v Veliko Britanijo in je nič kaj pretirano ne zanima, kako je z njenima otrokoma, babica, pri kateri živita, pa grozi, da bo prodala svojo hišo. Njena nepričakovana smrt za otroka pomeni novo breme. Če bi kdo izvedel, bi ju ločili in uporniškega Robisa poslali v rejniško družino. Zatorej babico skrivaj pokopljeta in odgovorno prevzameta skrb za gospodinjstvo, pri tem pa pred socialno delavko in okolico skrbno prikrivata svojo samostojnost.

"Pomislil sem, kako to, da smo v Latviji posneli toliko filmov o tistih, ki odhajajo, in kako tam shajajo. Ugotovil sem, kako nepošteno je, da nimamo filma, ki bi pokazal drugo stran medalje - kaj se dogaja s tistimi, ki ostajajo. To je bilo izhodišče." (Renars Vimba)

Nazaj