Nazaj

Donbas

 

 

Originalni naslov:
Donbass
Angleški naslov:
Donbass
Sekcija:
FOKUS: VZHOD-SEVEROVZHOD

Država, letnica:
Ukrajina , Nemčija, Francija, Nizozemska, Romunija, 2018
Trajanje filma:
110

Režija:
Sergej Loznica

Scenarij:
Sergej Loznica
Fotografija:
Oleg Mutu
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
ukrajinščina, ruščina
koda za glasovanje:
U*
Igrajo:
Valeriu Andriuta (poveljnik), Thorsten Merten (Nemec), Boris Kamorzin (Mihalic), Irina Plesnjajeva (lepotica), Sergej Kolesov (Beka), Svetelana Kolesova (Gujrza), Georgi Eliev (Batjanja)
Nagrade:
Cannes 2018 – Poseben pogled (nagrada za režijo)


DatumUraDvorana 
sre., 7.11.2018 16:45 Kosovelova dvorana
tor., 13.11.2018 14:30 Kino Komuna
ned., 18.11.2018 21:15 Kinodvor

Deli povezavo
Opis:
Neprizanesljiva črna komedija, antimilitaristična protiruska farsa, postavljena v Ukrajino, je v svoji univerzalni grotesknosti zgovoren opomin vsem nam, ki živimo v družbi izkrivljene resničnosti in lažne identitete.

Donbas, pokrajina v vzhodnem delu Ukrajine. Različne kriminalne združbe se enkrat borijo proti uradni ukrajinski vojski, drugič proti ruskim silam in tretjič obračunavajo med seboj. Kakor jim pač ustreza. Neprestani spori so idealen pogoj za anarhijo, v kateri si posamezniki nekaznovano prisvajajo tujo lastnino in ponižujejo civilno prebivalstvo. Strah, prevare, sovraštvo, nasilje in smrt prežijo na vsakem koraku. Če preživite Donbas, ste pripravljeni na Pekel.

"Ko je leta 2014 izbruhnila vojna v Donbasu, sem pazljivo spremljal dogodke. Kmalu je postalo jasno, da so poleg konvencionalnih virov informacij (objave in članki, videi in fotografije poklicnih poročevalcev) pomembni amaterski spletni videi številnih prič in udeležencev teh dogodkov. V številnih primerih so bili bolj informativni in pomenljivi kot vojne reportaže poklicnih dopisnikov. V določenem trenutku sem ugotovil, da želim po tem stvarnem gradivu posneti igrani film." (Sergej Loznica)
Nazaj