Nazaj

Barbara

 

 

Originalni naslov:
Barbara
Angleški naslov:
Barbara
Sekcija:
POSVEČENO: C. PETZOLD

Država, letnica:
Nemčija, 2012
Trajanje filma:
105

Režija:
Christian Petzold

Scenarij:
Christian Petzold
Fotografija:
Hans Fromm
Glasba:
Stefan Will
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Nina Hoss (Barbara), Ronald Zehrfeld (André), Mark Waschke (Jörg), Rainer Bock (Klaus Schütz), Jasna Fritzi Bauer (Stella)
Nagrade:
Berlinale 2012 (najboljši režiser), Buenos Aires 2012, Karlovi Vari 2012, Nemške filmske nagrade 2012(srebrna nagrada)


DatumUraDvorana 
tor., 13.11.2018 20:45 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Prodorna in čustveno nabita študija življenja v nekdanji Vzhodni Nemčiji, v katere središču je znova ženski lik, za katerega se zdi, da skozi življenje pluje kot duh.

Poletje 1980 v Vzhodni Nemčiji. Zdravnica Barbara zaprosi za dovoljenje za odhod iz države, zaradi česar jo oblasti kaznujejo s premestitvijo iz prestolnice v odročno mestece. Jörg, njen ljubimec, ki že živi na Zahodu, pripravlja njen pobeg. Za Barbaro se začne čakanje na odhod, zaradi česar je do vseh, ki so tako ali drugače povezani z njenim življenjem, od sosedov do kolegov v bolnišnici, zadržana in hladna. Prepričana je namreč, da bo v resnici zaživela šele po pobegu iz države. A čeprav ji sprva uspeva ohraniti razdaljo, ji čez čas André, njen novi šef, s pozornostjo, predanostjo in prijaznostjo vse bolj leze pod kožo. Njena odločenost, da odide in vse zapusti za seboj, je vse bolj majava.

"Čeprav sem bil rojen v Zahodni Nemčiji, so moji starši prebegnili iz NDR. V nekdanji NDR sem snemal svoje zadnje filme in tam sem občutil nekakšno domotožje. Ne vem, od kod je to občutje prišlo. V filmu sem hotel raziskovati NDR, /…/ temi propadajočih sistemov in ljubezni. Zato smo za predlogo filma Barbara vzeli novelo Hermanna Brocha in prizorišče prestavili v Vzhodno Nemčijo." (Christian Petzold)
Nazaj