Nazaj

Jerichow

 

 

Originalni naslov:
Jerichow
Angleški naslov:
Jerichow
Sekcija:
POSVEČENO: C. PETZOLD

Država, letnica:
Nemčija, 2008
Trajanje filma:
93

Režija:
Christian Petzold

Scenarij:
Christian Petzold
Fotografija:
Hans Fromm
Glasba:
Stefan Will
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
nemščina, turščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Beno Fürmann (Thomas), Nina Hoss (Laura), Hilmi Sözer (Ali Özkan), André Hennicke (Leon), Claudia Geisler (uslužbenka), Marie Gruber (blagajnicarka), Knut Berger (policist)
Nagrade:
Benetke 2008


DatumUraDvorana 
pet., 9.11.2018 21:00 Dvorana Slovenske kinoteke
sre., 14.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Nemška različica kultne filmske uspešnice Poštar vedno zvoni dvakrat je drama o hrepenenju, krivdi in neizživetih strasteh, ki protagoniste, zapletene v ljubezenski trikotnik, silijo k izdaji in prevari.

Po materini smrti se nekdanji vojak Thomas vrne v rodni Jerichow, kjer si namerava poiskati službo in prenoviti materino hišo. Neke noči spozna turškega priseljenca Alija, ki ima v lasti verigo bistrojev s hitro prehrano. Thomas Aliju pri priči postane všeč, zato mu ponudi službo. Alijeva žena, čudovita svetlolaska Laura, se do njega sprva vede hladno, skoraj zaničevalno. Thomas opazuje razmerje med Alijem in Lauro, in čeprav se navidez vedeta kot vsi drugi pari, se mu zdi nekaj narobe. Nekega dne se, medtem ko se Ali predaja alkoholni pozabi, Thomas približa Lauri in tako nezavedno sproži tok dogodkov, ki za vedno spremenijo njihovo življenje.

"Zanima me tema iskanja doma kot tudi ljudje, ki navkljub nenaklonjenosti usode do konca vztrajajo pri uveljavitvi svoje volje. /…/ Ti 'graditelji domov' so pogosto zadržani. So kot otoki. Ideja o človeku kot otoku me spominja na Robinsona Crusoeja: trgovske poti, sodoben kapitalizem, hrepenenje ljudi po tem, da bi vse skupaj razumeli in začeli znova - nastane rekonstrukcija. To stori Robinson, svet znova poustvari. Ko v njegov svet vdrejo drugi ljudje, prijateljstvo in ljubezen, se sesuje." (Christian Petzold)
Nazaj