Nazaj

Duhovi

 

 

Originalni naslov:
Gespenster
Angleški naslov:
Ghosts
Sekcija:
POSVEČENO: C. PETZOLD

Država, letnica:
Nemčija, Francija, 2005
Trajanje filma:
85

Režija:
Christian Petzold

Scenarij:
Harun Farocki, Christian Petzold
Fotografija:
Hans Fromm
Glasba:
Marco Dreckkötter, Stefan Will
Podnapisi:
francoščina, slovenščina
Jezik:
nemščina, francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Julia Hummer (Nina), Sabine Timoteo (Toni), Marianne Basler (Francoise), Aurélien Recoing (Pierre), Benno Fürmann (Oliver), Anna Schudt (Kai), Phillip Hauss (Mathias)
Nagrade:
Berlinale 2005


DatumUraDvorana 
ned., 11.11.2018 20:30 Dvorana Slovenske kinoteke
čet., 15.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Naključno srečanje odraščajoče sirote in ženske iz psihiatrične ustanove je izhodišče za razmišljanje o duhovih, ujetih med življenjem in smrtjo. O osebah, ki čakajo, da jim bo ljubezen bližnjih povrnila življenje.

Nina je brezdomna sirota na pragu polnoletnosti, ki jo občasno pestijo duševne težave. Brezciljno postopa po mestu in se s priložnostnimi krajami prebija iz dneva v dan. Zaljubljena je v Toni, ki pa njune veze ne jemlje tako resno. Nekega dne naletita na tavajočo žensko srednjih let, ki je prepričana, da je Nina njena ugrabljena hčerka. Izkaže se, da je bila Françoise ravnokar izpuščena iz psihiatrične bolnišnice in da ponjo iz Pariza prihaja njen mož Pierre, da bi jo odpeljal domov. Čeprav je jasno, da je vse skupaj samo plod blodenj, se Nina začne poigravati z mislijo, da je Françoise v resnici njena mama ...

"Duhovi govore o teh ženskah - francoski materi, tatici Toni in mladostnici Nini. Vse tri v sebi nosijo zgodbe, za katere ne vedo, ali so pravzaprav izmišljene. Vse tri sanjajo o tem, da bi našle zgodbo, ki bi jim omogočila varnost, identiteto, gledišče. Vendar vse te zgodbe niso več oprijemljive." (Christian Petzold)

Nazaj