Nazaj

Notranji mir

 

 

Originalni naslov:
Die Innere Sicherheit
Angleški naslov:
The State I Am In
Sekcija:
POSVEČENO: C. PETZOLD

Država, letnica:
Nemčija, 2000
Trajanje filma:
106

Režija:
Christian Petzold

Scenarij:
Christian Petzold, Harun Farocki
Fotografija:
Hans Fromm
Glasba:
Stefan Will
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
nemščina, portugalščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Julia Hummer (Jeanne), Barbara Auer (Clara), Richy Müller (Hans), Bilge Bingül (Heinrich), Katharina Schüttler (Paulina), Bernd Tauber (Achim)
Nagrade:
Benetke 2000, Solun 2000 (najboljši scenarij), Rotterdam 2001


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 20:30 Dvorana Slovenske kinoteke
pon., 12.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Bistroumna kombinacija najstniške romance, zrele drame in paranoične politične srhljivke, pripovedovana z zornega kota petnajstletnice.

Jeanne je najstnica, ki odrašča na portugalskih plažah, kamor sta se njena starša zatekla pred petnajstimi leti. Nekdanja terorista RAF-a tam živita v ilegali, nekega dne pa se odločita odpotovati v S?o Paulo v Brazilijo, kjer bi si lahko uredila legalno bivanje in zaživela običajno življenje. Zaradi spleta okoliščin - zastraševanja nemške vlade, ki preganja ilegalne priseljence - se je družina prisiljena vrniti v Nemčijo. Tam pa se Jeanne zaljubi. Njen stik z običajnim zunanjim svetom preti paranoični hišici iz kart, ki sta jo zgradila njena starša. Tako ne bodo nikoli prispeli do Brazilije.

"Pri filmu mi je všeč, da je teroristična družina vzorna. Težave in nesoglasja z otrokom starši rešujejo popolnoma odprto. Vendar uvajajo tudi disciplino in strogost. Ljudje, ki jih Jean spozna zunaj družine, pa so pretežno preostali člani razpadlih skupnosti, otroci ločenih staršev, sirote in podobno, izgubljeni in propadli, še preden se je njihovo življenje dodobra začelo. Kot bi si ljudje, ki so se znašli v tranzicijskem prostoru mednarodnega teorrizma, prizadevali ohraniti, podobno kot priseljenci, nekaj, kar v resnici ne obstaja več." (Christian Petzold)
Nazaj