Nazaj

Kentaver

 

 

Originalni naslov:
Centaur
Angleški naslov:
Centaur
Sekcija:
FOKUS: VZHOD-SEVEROVZHOD

Država, letnica:
Kirgizija, Nemčija, Francija, Nizozemska, 2017
Trajanje filma:
89

Režija:
Aktan Arim Kubat

Scenarij:
Ernest Abdijaparov, Aktan Arim Kubat
Fotografija:
Hasan Kidiralijev
Glasba:
Andre Matthias
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
kirgizijščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Nurali Tursunkojoev (Nurberdi), Zarema Asanaljeva (Maripa), Aktan Arim Kubat (Centaur), Taalajkan Abazova (Šarapat), Ilim Kalmuratov (Sadir), Bolot Tentimišov (Karabaj), Maksat Mamirkanov (Tejt)
Nagrade:
Berlinale 2017


DatumUraDvorana 
sre., 14.11.2018 15:00 Kinodvor
pet., 16.11.2018 21:30 Kinodvor

Deli povezavo
Opis:
Film, v katerem režiser Aktan Arim Kubat igra tudi glavno vlogo, je alegorična pripoved o ljudeh, ki živijo v sožitju z živalmi in naravo, ujeti med vero in praznoverjem, sodobnostjo in tradicijo.

Centaur je tih in skromen mož, ki z gluhonemo ženo Maripo in njunim sinom živi spokojno v odročni kirgiški gorski vasici. Sovaščani ga spoštujejo, a mož globoko v sebi neguje nenavadno prepričanje. Verjame namreč, da so Kirgizi potomci kentavrov, a ker naj bi nekoč zlorabili svojo božansko moč, so se nebesa zarotila proti njim. Centaur tako postane konjski tat, saj verjame, da lahko le samotni nočni jezdec, ki bo prosil nebesa za odpuščanje, prežene urok, ki že stoletja preži nad kirgiškim ljudstvom.

"Filmov ne snemam dosledno po scenariju, ampak se zanašam na intuicijo, bežno slutnjo in nekakšen nerazložljiv čudež. Nepredvidljivi tok življenja včasih narekuje zaplet, ki si ga ni mogoče izmisliti v pisarni, in vedenje resničnih ljudi je včasih takšno, da ga niti izjemni poklicni igralci ne morejo upodobiti. Teh trenutkov ni mogoče poustvariti, lahko jih samo ujamemo." (Aktan Arim Kubat)

Nazaj