Nazaj

Stiks

 

 

Originalni naslov:
Styx
Angleški naslov:
Styx
Sekcija:
PERSPEKTIVE

Država, letnica:
Nemčija, Avstrija, 2018
Trajanje filma:
94

Režija:
Wolfgang Fischer

Scenarij:
Wolfgang Fischer, Ika Künzel
Fotografija:
Benedict Neuenfels
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
angleščina, nemščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Susanne Wolff (Rike), Gedion Oduor Wekesa (Kingsley), Alexander Beyer (Paul), Inga Birkenfeld (Marie), Anika Menger (reševalka)
Nagrade:
Berlinale 2018 (nagrada Label Europa Cinemas), Carigrad 2018, Jeruzalem 2018, Hongkong 2018


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 19:00 Kosovelova dvorana
ned., 11.11.2018 17:00 Kino Komuna
pon., 12.11.2018 20:00 Maribox
čet., 15.11.2018 15:00 Kinodvor

Deli povezavo
Opis:
Alegorična eksistencialna drama o boju za preživetje sredi oceana otipljivo predstavi kruto izkušnjo begunca, ki ni več gospodar svoje usode.

Rike je stara štirideset let in povsem predana zdravniškemu poklicu. Dopust želi izkoristiti za dolgo načrtovano jadranje od Gibraltarja do Ascensiona, majhnega otoka v Atlantiku. Ko že vse kaže, da bo njena želja po brezskrbni samoti sredi morskih prostranstev potešena, ji nevihta prinese nov izziv. V daljavi opazi potapljajočo se ladjo in njen čut za sočloveka jo žene, da priskoči na pomoč. Toda reševalna misija več stotih prestrašenih beguncev, ki se jim v očeh zrcali groza pred utopitvijo, se izkaže za nič kaj več kot pobožno željo.

"S soscenaristko sva se odločila, da ne bova prikazala para, ki pluje po morju, ampak samostojno jadralko. Bolje je bilo pokazati eno samo osebo zunaj na oceanu, popolnoma samo žensko v tem starodavnem svetu, in ne para, ki se lahko pogovori, si pomaga. Želela sva, da ta oseba potuje od severa proti jugu, z drugimi pa se sreča sredi oceana. Ta kontrast se izriše. Tu je pomorščakinja, vešča je, pri sebi ima vse varnostne sisteme, na drugi strani pa so ti ljudje, ki na krovu nimajo ničesar, so brez sredstev komuniciranja, nikogar ni, ki bi jim pomagal. To nasprotje je bilo osnova filma." (Wolfgang Fischer)
Nazaj