Nazaj

Tranzit

 

 

Originalni naslov:
Transit
Angleški naslov:
Transit
Sekcija:
PREDPREMIERE

Država, letnica:
Nemčija, Francija, 2018
Trajanje filma:
101

Režija:
Christian Petzold

Scenarij:
Christian Petzold, Anne Seghers
Fotografija:
Hans Fromm
Glasba:
Stefan Will
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
nemščina, francoščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Franz Rogowski (Georg), Paula Beer (Marie), Godehard Giese (Richard), Lilien Batman (Driss), Maryam Zaree (Melissa), Barbara Auer (arhitektka), Matthias Brandt (pripovedovalec), Sebastian Hülk (Paul)
Nagrade:
Berlinale 2018, Jeruzalem 2018, Sydney 2018


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 17:00 Kosovelova dvorana
čet., 8.11.2018 20:30 Maribox
čet., 15.11.2018 21:15 Kino Šiška
ned., 18.11.2018 19:00 Kinodvor

Deli povezavo
Opis:
Z epskim pridihom obarvana zgodba o tihem upanju, zatajevanih čustvih in usodnih srečanjih, ki jih ob nemški invaziji Francije sproži prihod tihega mladeniča v Marseille, je vizualno posodobljena in družbeno aktualizirana priredba romana Anne Seghers, ki ga Petzold mojstrsko premeša z elementi kultne Casablance.

Nemška vojska bo vsak čas zavzela Pariz in Georg se skupaj s Heinzem odloči za tvegan beg iz francoske prestolnice. Heinz na poti tragično premine, Georgu pa uspe srečno prispeti v Marseille. S seboj nosi pisma umrlega pisatelja Weidla, ki naj bi mu pomagala emigrirati v Mehiko. Med čakanjem v pristaniškem mestecu, kjer številni v tihem obupu čakajo na odrešilno ladjo, ki jih bo popeljala v obljubljeno deželo, usoda spremeni njegov načrt. Ker okleva, da bi z novico o Heinzevi smrti soočil njegovo ženo, se, bolj kot si želi, zbliža z njegovim odraščajočim sinom, ki se nanj hitro naveže. Georgovo dilemo še stopnjuje skrivnostna Marie, ki ob iskanju svojega moža v njem prebudi pozabljeno hrepenenje po ljubezni …

"Ni mi všeč, ko je pripovedovalec iz ozadja dozdevno nad vsem drugim, v nekakšnem položaju vsepričujočega Boga /.../. Zato sem se odločil, da bo zgodbo v tretji osebi pripovedoval točaj. Ne prevara nas tako zelo, saj jo pove, kot bi jo slaba priča. /.../ Stvari se spominja netočno, s tem pa sam postane del pripovedi. To je bila moja zamisel - prikazati tudi pripovedovalčevo hrepenenje in želje." (Christian Petzold)
Nazaj