Nazaj

Poletne ptice

 

 

Originalni naslov:
Pajaros de verano
Angleški naslov:
Birds of Passage
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE

Država, letnica:
Kolumbija, Danska, Mehika, 2018
Trajanje filma:
125

Režija:
Ciro Guerra, Cristina Gallego

Scenarij:
Maria Camila Arias, Jacques Toulemonde Vidal
Fotografija:
David Gallego
Glasba:
Leonardo Heiblum
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
španščina
koda za glasovanje:
G*
Igrajo:
Carmina Martínez (Ursula), José Acosta (Raphayet), Jhon Narváez (Moisés), Natalia Reyes (Zaida), José Vicente Cotes (Peregrino), Juan Martínez (Aníbal), Greider Meza (Leonidas)
Nagrade:
Cannes 2018 – Štirinajst dni režiserjev, Motovun 2018 (nagrada FIPRESCI), Odesa 2018, Melbourne 2018, Locarno 2018


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 21:30 Linhartova dvorana
sob., 10.11.2018 19:00 Kino Šiška
ned., 11.11.2018 14:30 Kino Komuna

Deli povezavo
Opis:
Začetki kolumbijske trgovine z mamili skozi oči staroselske družine, vpletene v cvetoč posel prodaje marihuane v sedemdesetih letih minulega stoletja.

Mladi Raphayet med tradicionalnim obredom zaprosi za roko Zaido, hčerko lokalne matriarhinje Ursule, ki svojemu plemenu vlada s kombinacijo odločnosti in vraževerja. Ursula in Raphayetov modri stric Peregrino se uspeta dogovoriti glede dote, a je vsota za ženina prevelika. Med eno svojih kupčij z alkoholom in kavo Raphayet in njegov partner Moises naletita na skupino ameriških hipijev, ki poskušajo kupiti kanabis za preprodajo v ZDA. Raphayet zasluti svojo veliko priložnost in tako se začne njegov vzpon od majhnega trgovca do pomembnega vodje mamilarskega klana. To pa bo na kocko postavilo kulturo in starodavne običaje celotne skupnosti.

"Zares obstajajo številni filmi o trgovini z narkotiki /.../. Obenem pa se nama je zdelo, da je primerno ime bonanza marinbera, kar pomeni čas izvažanja marihuane v ZDA v sedemdesetih in osemdesetih letih, še zlasti na polotoku Guajira /.../, pomembna zgodba, ki še ni bila predstavljena. V kolumbijski umetnosti pogosto najdemo poveličevanje nasilja ter prevzetost z močjo in najbolj brutalnimi vidiki te zgodbe, nihče pa se ni podal v globljo refleksijo. Takšna enostranska upodobitev se nama je zdela problematična." (Ciro Guerra)

Nazaj