Nazaj

Grozna mama

 

 

Originalni naslov:
Sashishi deda
Angleški naslov:
Scary Mother
Sekcija:
FOKUS: VZHOD-SEVEROVZHOD

Država, letnica:
Gruzija, Estonija, 2017
Trajanje filma:
107

Režija:
Ana Urušadze

Scenarij:
Ana Urušadze
Fotografija:
Konstantin Esadze
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
gruzijščina
koda za glasovanje:
V*
Igrajo:
Nato Murvanidze (Manana), Ramaz Ioseliani (Nukri), Dimitri Tatišvili (Anri), Avtandil Makharadze (Jarji), Anastasia Canturaia (Dea), Laša Gabunia (Sergi), Luka Kacibaja (Toma), Darejan Kharšiladze (Manananina mama), Lili Khuriti (Nunu), Nana Khuriti (Nino)
Nagrade:
Locarno 2017 (najboljši prvenec), Sarajevo 2017 (najboljši film), Gijón 2017 (najboljši film, najboljša režija)


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 16:30 Kinodvor
pet., 9.11.2018 15:00 Kosovelova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Ekscentrična črna komedija o ženski, ki ima raje pisateljevanje kot otroke in moža. Samosvoja interpretacija izjave Virginie Woolf, da mora imeti ženska, če hoče pisati, lastno sobo.

Manana je poročena ženska srednjih let in mati treh odraslih otrok, ki ves svoj čas in moči posveča pisanju romana. Njen odnos z družino se popolnoma spremeni, ko se izkaže, da v svojem romanu v slikovitih prispodobah piše predvsem o tem, kako odveč so ji mož in otroci. Njeno družino vsebina tako "prevratniškega" romana neskončno razžali: Manano morajo čim prej vrniti v okvire tradicionalno ženske vloge žene in matere!

"Morda je slišati čudno, vendar se med pisanjem ničesar ne sprašujem. Preprosto sledim toku in svojim mislim, ko jih prelivam na papir. Šele pozneje, ko se zgodba ustali, razumem izvir svojega navdiha in zakaj je zgodba izbrala določeno smer. V filmu Grozna mama je navdih morda prišel od članov moje družine, kot se to pogosto zgodi. Mati je imela nestalen odnos do pisanja, moja sestra pa piše svoj prvi roman. Babica si je želela postati režiserka, vendar se je potem odločila za drugačen poklic. Tako je bila vodilna tema samouresničitve že občutena v mojem okolju in vlivala name." (Ana Urušadze)
Nazaj