Nazaj

Požiganje

 

 

Originalni naslov:
Beoning
Angleški naslov:
Burning
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE

Država, letnica:
Južna Koreja, 2018
Trajanje filma:
148

Režija:
Lee Chang-dong

Scenarij:
Oh Jungmi, Lee Chang-dong, Haruki Murakami
Fotografija:
Hong Kyung-pyo
Glasba:
Kim Da-won
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
korejščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Ah-In Yoo (Lee Jong-su), Steven Yeun (Ben), Jong-seo Jeon (Shin Hae-mi), Soo-Kyung Kim (Yeon-ju), Seung-ho Choi (Lee Yong-seok), Sung-Keun Moon (odvetnik), Bok-gi Min (sodnik), Soo-Jeong Lee (tožilka), Hye-ra Ban (Jong-sujeva mati), Mi-Kyung Cha (Hae-mijina mati), Bong-ryeon Lee (Hae-mijina sestra)
Nagrade:
Cannes 2018 (nagrada FIPRESCI), München 2018, Karlovi Vari 2018, Toronto 2018


DatumUraDvorana 
pet., 9.11.2018 11:00 Kinodvor
sre., 14.11.2018 21:30 Kosovelova dvorana
ned., 18.11.2018 21:45 Kino Komuna

Deli povezavo
Opis:
Priredba kratke zgodbe Harukija Murakamija, s katero se južnokorejski režiser Lee-Chang dong klanja literarni zapuščini Williama Faulknerja, je v hipu postala eden najbolj hvaljenih filmov letošnje svetovne kinematografije.

Jongsu je preprost fant, ki opravlja službo kurirja. Nekega dne po dolgem času sreča Haemi, dekle, ki je nekoč živelo v njegovi soseski. Dekle Jongsuja zadolži, naj pazi na njeno mačko, medtem ko bo ona na potovanju v Afriki. Ko se Haemi vrne domov, s seboj pripelje novega fanta, skrivnostnega Bena, ki ga je spoznala med potovanjem. Ben je mlad in bogat, naokoli se vozi s Porschejem in v marsičem spominja na Velikega Gatsbyja. Jongsuju postane očitno, da Haemi ne bo kar tako pustila svojega bogatega fanta. Ko začne ljubosumje v Jongsuju dosegati vrelišče, pa tok dogodkov nenadoma spremeni spoznanje, da ima Ben tudi sila nenavaden hobi ...

"Ko so mi prvič priporočili to kratko zgodbo, sem bil malce osupel. Ker se je zdela skrivnostna, vendar se v njej nič zares ne zgodi. Vendar /.../ je bilo v tej skrivnostnosti nekaj zelo filmskega. /.../ Zevajoče vrzeli v sosledju dogodkov - manjkajoči delček, iz katerega nikoli ne izvemo resnice - namigujejo na skrivnostni svet, v katerem živimo danes; svet, v katerem slutimo, da je nekaj narobe, vendar ne znamo popolnoma določiti težave." (Lee Chang-dong)
Nazaj