Nazaj

Divja hruška

 

 

Originalni naslov:
Ahlat Agaci
Angleški naslov:
Wild Pear Tree
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE

Država, letnica:
Turčija, Makedonija, Bosna in Hercegovina, Nemčija, 2018
Trajanje filma:
188

Režija:
Nuri Bilge Ceylan

Scenarij:
Akin Aksu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
Fotografija:
Gökhan Tiryaki
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
turščina
koda za glasovanje:
C*
Igrajo:
Dogu Demirkol (Sinan Karasu), Murat Cemcir (Idris Karasu), Bennu Yildirimlar (Asuman Karasu), Hazar Ergüçlü (Hatice), Serkan Keskin (Sulejman), Tamer Levent (Recep), Öner Erkan (Imam Nazmi), Ahmet Rifat Sungar (Ali Riza), Akin Aksu (Imam Veysel), Kubilay Tunçer (Ilhami), Ercüment Balakoglu (Ramazan), Kadir Çermik (župan Adnan)
Nagrade:
Cannes 2018, Sydney 2018, Melbourne 2018


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 11:00 Kinodvor
ned., 11.11.2018 14:45 Linhartova dvorana
tor., 13.11.2018 21:15 Kino Komuna

Deli povezavo
Opis:
Nuri Bilge Ceylan se vrača s še eno detajlno fresko družbenih razmerij na turškem podeželju, kjer mladi nihajo med idealističnim zasledovanjem svojih sanj in bolečo vdanostjo v usodo.

Mladi, ambiciozni pisatelj Sinan se z diplomo v roki vrne v domačo vas. Mladenič se želi poklicno ukvarjati s pisanjem, a se mora zdaj soočiti z realnostjo podeželskega življenja: narediti bo moral izpite za poklic učitelja, ki ga opravlja že njegov oče Idris. Ta je ves svoj ugled zapravil z odvisnostjo od kockanja. Sinan poskuša sam zbrati denar, da bi lahko izdal svojo knjigo, a ob druženju s prijatelji in družinskimi člani začuti grenak priokus razočaranja. Morda ljudje okrog njega s svojimi usodami predstavljajo slutnjo njegovega bodočega poraza.

"Film pokuša prikazati zgodbo mladeniča, ki s krivdo čuti, da je drugačen na način, s katerim se ne zna sprijazniti, da ga vase srka usoda, ki je ne zmore sprejeti, kot tudi širokega razpona ljudi okoli sebe, ne da bi bil komu bolj naklonjen ali do koga krivičen. Reklo pravi: 'Kar oče skriva, se izrazi v sinu.' Od staršev podedujemo določene lastnosti: npr. slabosti, navade, motnje. Film pripoveduje zgodbo o fantu, ki neizogibno sledi očetovi usodi, na poti, prepredeni z bolečimi izkušnjami." (Nuri Bilge Ceylan)
Nazaj