Nazaj

Zdravilec

 

 

Originalni naslov:
Isčelitel
Angleški naslov:
Secret Ingredient
Sekcija:
PERSPEKTIVE

Država, letnica:
Makedonija, 2017
Trajanje filma:
104

Režija:
Gjorce Stavreski

Scenarij:
Gjorče Stavreski
Fotografija:
Dejan Dimeski
Glasba:
Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
makedonščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Blagoj Veselinov (Vele), Anastas Tanovski (Sazdo), Aksel Mehmet (Džem), Aleksandar Mikić (Mrsni), Miroslav Petković (Koki), Dime Ilijev (Tode), Simona Dimkovska (Jana)
Nagrade:
Solun 2017 (nagrada obcinstva), Talin 2017, Sofija 2018 (posebna omemba), Santa Barbara 2018 (najboljši mednarodni film)


DatumUraDvorana 
sob., 10.11.2018 17:00 Kino Komuna
čet., 15.11.2018 21:00 Kosovelova dvorana
sob., 17.11.2018 18:45 Kinodvor

Deli povezavo
Opis:
Zabavno provokativna kriminalna komedija, prežeta z značilnim balkanskim humorjem, govori o družinskih odnosih, pomanjkljivostih makedonskega zdravstvenega sistema in čudežni konoplji.

Vele je premalo plačan železniški mehanik, ki se občasno ukvarja s postranskimi, ne najbolj legalnimi posli. Da bi pomagal svojemu očetu, ki trpi bolečine zaradi raka, se domisli, kako koristno uporabiti ukradeno marihuano. Ponudi mu piškotek, ki vsebuje to sproščujočo sestavino, in oče je več kot navdušen. Glas o čudežnem zdravilu se seveda kaj hitro razširi po soseski, to pa Veletu prinese nove težave: kriminalci hočejo povrnjeno ukradeno robo, sosedje pa množično zahtevajo recept za zdravilni piškotek. A največji izziv ostaja, kako očeta prepričati, da je vredno živeti.

"Skrbno /…/ sem si prizadeval za ustvarjanje uravnoteženih pogledov na to vprašanje. Upodobil sem obe skrajnosti, vendar mi je bilo pomembno, da se postavim na sredino ter na stran medicine in znanosti. /.../ Vseeno je film deloval kot pozitivna publiciteta za marihuano. S humorjem je ta tema dosegla starejše občinstvo, ki je ugotovila, da ne gre za tabu. /…/ Odnos med očetom in sinom v filmu je podoben razmerju, ki ga imam z materjo. /…/ Gre za specifično balkansko ali morda sredozemsko ljubezen. Po eni strani roditelj želi, da odraseš in se osamosvojiš, po drugi pa te ne spusti." (Gjorče Stavreski)

Nazaj