Nazaj

Zgodovina ljubezni

 

 

Originalni naslov:
Zgodovina ljubezni
Angleški naslov:
History of Love
Sekcija:
PREDPREMIERE

Država, letnica:
Slovenija, Italija, Norveška, 2018
Trajanje filma:
105

Režija:
Sonja Prosenc

Scenarij:
Sonja Prosenc
Fotografija:
Mitja Ličen
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina
Jezik:
slovenščina, angleščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Doroteja Nadrah (Iva), Kristoffer Joner (Erik), Matej Zemljič (Ivin brat)
Nagrade:
Karlovi Vari 2018 (posebna omemba žirije)


DatumUraDvorana 
pon., 12.11.2018 20:00 Linhartova dvorana
sre., 14.11.2018 17:00 Kinodvor

Deli povezavo
Opis:
Težko pričakovani drugi film Sonje Prosenc čuten pristop združuje s potapljanjem v nadrealističen, skoraj sanjski svet. Zgodbo pove izjemno prefinjeno, subtilno in jo pospremi z vizualno bogatimi podobami.

Sedemnajstletna Iva žaluje za svojo mamo, ki je umrla v prometni nesreči, nato pa po naključju odkrije, da je imela mama razmerje z dirigentom zbora, v katerem je pela. Iva svojo jezo in bolečino usmeri nanj; skozi obsesijo, ki jo razvije, vstopi v svet nekje med resničnostjo in sanjami, ki pa hkrati deluje tudi kot prostor in možnost katarze. Zgodovina ljubezni ohranja avtoričino specifično poetiko, hkrati pa je v vizualnem smislu še bolj razkošen od njenega prvenca.

"Vsak avtor najde svojo govorico. Moj pristop izhaja iz tega, da filma ne jemljem kot ilustracijo zgodbe, ampak kot ustvarjanje filmske izkušnje skozi vse vidike filmskega jezika, ki so si med seboj enakovredni in delujejo šele kot celota. /…/ Če se režiserka odloči za drugačen pristop, pri tem ne gre za posledico nekakšnih biokemičnih procesov, ki se dogajajo v ženskah, kot si ljudje predstavljajo: 'Ženske ste drugačne, bolj občutljive.' Ne! Morebitne razlike v pristopu izhajajo iz tega, da avtorice diskriminacijska razmerja moči občutimo na svoji koži in imamo zato močna politična stališča. To je tisto, kar se lahko odraža na našem ustvarjanju." (Sonja Prosenc)

Nazaj