Nazaj

Prevajalec

 

 

Originalni naslov:
Tlmočník
Angleški naslov:
The Interpreter
Sekcija:
PANORAMA

Država, letnica:
Slovaška, Češka rep., Avstrija, 2018
Trajanje filma:
113

Režija:
Martin Šulik

Scenarij:
Martin Šulík, Marek Leščák
Fotografija:
Martin Štrba
Glasba:
Vladimír Godár
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
nemščina, slovaščina, ruščina
koda za glasovanje:
O*
Igrajo:
Peter Simonišek (Georg Graubner), Jiři Menzel (Ali Ungár), Zuzana Mauréry (Edita), Anna Rakovska (Truda), Eva Kramerová (Berta)
Nagrade:
Berlinale 2018, Karlovi Vari 2018, Jeruzalem 2018


DatumUraDvorana 
tor., 13.11.2018 11:00 Kinodvor
sre., 14.11.2018 16:45 Linhartova dvorana
pet., 16.11.2018 16:45 Kino Šiška

Deli povezavo
Opis:
Kdo bolj trpi - sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

Osemdesetletni prevajalec Ali Ungár naleti na knjigo nekdanjega oficirja SS. V enem od poglavij prepozna opis usmrtitve svojih staršev, zato pograbi pištolo in se odpravi na Dunaj, da bi se človeku maščeval. Tam najde le oficirjevega sina, sedemdesetletnega alkoholika Georga, ki se je svojemu očetu že zdavnaj odpovedal. Moška se skupaj odpravita na potovanje po Slovaškem - ter s tem odkrivanje bremena njunih staršev, ki skozi zgodovino njunih družin in dežel še vedno teži tudi njiju.

"Potovali smo po obsežnem predelu osrednje Slovaške in brez težav naleteli na ljudi, ki bi z veseljem koga poslali v plinsko celico ali postrelili celotno etnično manjšino. /…/ Številnih Slovakov preteklost ne zanima, trpijo zaradi sodobnih družbenih problemov. Ne zavedajo se več konteksta, ne da bi trenili z očesom, so sposobni sprejeti katero koli politično demagogijo, ki manipulira z zgodovinskimi dejstvi in ponuja radikalne rešitve. Podobno kot smo mi, lika na poti srečata različne ljudi, ki predstavljajo številne poglede na našo preteklost in skupaj ustvarjajo sliko sveta, v katerem živijo, njegovih vrednot." (Martin Šulík)
Nazaj