Nazaj

Kristalni labod

 

 

Originalni naslov:
Hrustal
Angleški naslov:
Crystal Swan
Sekcija:
FOKUS: VZHOD-SEVEROVZHOD

Država, letnica:
Belorusija, Rusija, Nemčija, ZDA, 2018
Trajanje filma:
95

Režija:
Darja Žuk

Scenarij:
Darja Žuk, Helga Landauer
Fotografija:
Carolina Costa
Glasba:
Andreas Lucas
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
ruščina, angleščina
koda za glasovanje:
Z*
Igrajo:
Alina Nasibulina (Velja), Ivan Mulin (Stepan), Anastazija Garvej (Vika), Ilja Kapanec (Kostja), Jurij Borisov (Alik), Ljudmila Razumova (Alja), Svetlana Anikej (Veljina mama), Natalja Onišenko (Angela), Vjaceslav Šakalido
Nagrade:
Karlovi Vari 2018, Odesa2018 (velika nagrada)


DatumUraDvorana 
ned., 11.11.2018 18:45 Kosovelova dvorana
pon., 12.11.2018 15:00 Kinodvor
pet., 16.11.2018 15:00 Kino Komuna

Deli povezavo
Opis:
Kafkovska komedija o ameriških sanjah Belorusinje, ki hoče po razpadu Sovjetske zveze postati didžejka v Chicagu. Živahen prvenec z barvito, stilizirano vizualno podobo, ki je postal tudi prvi beloruski kandidat za oskarja.

Minsk, devetdeseta, čas analognih telefonov in avdio kaset. Svobodomiselna Velja, ki s svojim prijateljem prireja zabave v skladišču kipov sovjetskih voditeljev, se v beloruski prestolnici ne počuti najbolje, a njen odhod v ZDA zaplete izmišljena telefonska številka, ki jo je navedla na vlogi za vizum in zaradi katere se znajde v vasi sredi ničesar. Kristalni labod se tako kot njegova junakinja ne uklanja pričakovanjem. Režiserka je del mlade generacije filmarjev, ki poskušajo z ustvarjanjem novega vala preseči poseganje države v umetniško ustvarjanje.

"Po padcu železne zavese je vsa moja generacija zbežala v iskanju boljšega življenja. Nekoč sem na ulicah Manhattna srečala soseda in nihče od naju ni bil pretirano presenečen. Tako običajno je bilo emigrirati. /.../ Film se navezuje na resnične zgodbe iz devetdesetih, ko pretoka informacij ni omogočal svetovni splet. Zdele so se zelo osebne; resnično sem občudovala te ženske, ki so se odpravile na divje iskanje svojih ameriških sanj. Devetdeseta leta so bila obdobje velikanskih sprememb za Belorusijo in tudi norih priložnosti. Vedno se mi je zdelo, da o njem ni bilo dovolj refleksije." (Darja Žuk)

Nazaj