Nazaj

Srečen kot Lazzaro

 

 

Originalni naslov:
Lazzaro felice
Angleški naslov:
Happy as Lazzaro
Sekcija:
PREDPREMIERE

Država, letnica:
Italija, Švica, Francija, Nemčija, 2018
Trajanje filma:
125

Režija:
Alice Rohrwacher

Scenarij:
Alice Rohrwacher
Fotografija:
Hélene Louvart
Glasba:
/
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
italijanščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Adriano Tardiolo (Lazzaro), Agnese Graziani (Antonia), Alba Rohrwacher (odrasla Antonia), Luca Chikovani (Tancredi), Tommaso Ragno (odrasli Tancredi), Sergi Lopez (Ultimo), Natalino Balasso (Nicola), Gala Othero Winter (odrasla Stefania), David Bennent (inženir), Nicoletta Braschi (Marchesa Alfonsina de Luna)
Nagrade:
Cannes 2018 (najboljši scenarij), München 2018


DatumUraDvorana 
sob., 10.11.2018 17:30 Maribox
pon., 12.11.2018 14:30 Kosovelova dvorana
pon., 12.11.2018 19:00 Kino Metropol Celje
čet., 15.11.2018 17:30 Kino Komuna
ned., 18.11.2018 19:00 Linhartova dvorana

Deli povezavo
Opis:
Alice Rohrwacher nas znova popelje v idilično, brezčasno okolje italijanskega podeželja s pripovedjo o prijateljstvu in neizmerni dobroti. Nagrada za najboljši scenarij v Cannesu.

To je zgodba o srečanju med Lazzarom, mladim kmečkim fantom, po srcu tako dobrim, da mu pogosto pripišejo počasno pamet, in Tancredijem, mladim plemičem pod prekletstvom svoje lastne domišljije. Življenje v osamljeni pastirski vasi Inviolata kroji strašna Marchesa Alfonsina de Luna, "kraljica cigaret". Ko Tancredi poprosi Lazzara, naj mu pomaga uprizoriti lastno ugrabitev, se med fantoma razvije prijateljska vez. Njuno nenavadno zavezništvo je za Lazzara svojevrstno razodetje, tako močno in dragoceno, da bo pripravljen potovati v času, da bi znova našel svojega prijatelja. Ko se Lazzaro prvič znajde v velikem mestu, je kot fragment preteklosti, ujet v sodobnem svetu.

"Srečen kot Lazzaro je zgodba o manjši vrsti svetosti, brez čudežev, brez posebnih ali nadnaravnih sposobnosti, brez posebnih učinkov. Gre za svetost življenja brez slabih misli o komerkoli s preprosto vero v človeški rod. Tudi druga pot je mogoča, pot dobrote, ki so jo ljudje od nekdaj zanemarjali, vendar se vedno znova pojavi in jih preizprašuje. Kot neka neuresničena možnost, ki si je pravzaprav nikoli nismo želeli." (Alice Rohrwacher)
Nazaj