Nazaj

Obraz

 

 

Originalni naslov:
Twarz
Angleški naslov:
Mug
Sekcija:
PREDPREMIERE

Država, letnica:
Poljska, 2018
Trajanje filma:
91

Režija:
Malgorzata Szumowska

Scenarij:
Małgorzata Szumowska, Michał Englert
Fotografija:
Michał Englert
Glasba:
Adam Walicki
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
poljščina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Mateusz Kosciukiewicz (Jacek), Agnieszka Podsiadlik (Jackova sestra), Malgorzata Gorol (Dagmara), Roman Gancarczyk (duhovnik), Dariusz Chojnacki (Jackov brat), Robert Talarczyk (Jackov svak), Anna Tomaszewska (Jackova mama), Martyna Krzysztofik (Jackova svakinja)
Nagrade:
Berlinale 2018 (velika nagrada žirije), Edinburg 2018


DatumUraDvorana 
pon., 12.11.2018 15:00 Kino Komuna
čet., 15.11.2018 19:15 Kinodvor
sob., 17.11.2018 15:00 Kinodvor

Deli povezavo
Opis:
Zgodba o mladeniču, ki po nesreči ostane iznakažen in se mora soočiti z neprijetnimi odzivi okolja, sočutno, a pronicljivo razgalja dvoličnost katoliškega poljskega podeželja.

Gradbeni delavec Jack s svojim uporniškim videzom, navijanjem težkometalne glasbe in divjo vožnjo vedno pritegne pozornost. Še posebej če se njegovo dekle razživi na plesišču. Kot da bi se hotel s takšnim vedenjem osvoboditi dušečih spon strogo katoliškega in monotono zaspanega delavskega mesteca na poljsko-nemški meji. A ko se nekega dne ob postavljanju orjaškega betonskega kipa Jezusa ponesreči in ostane njegov obraz povsem iznakažen, se vse spremeni. Kljub začetnemu optimizmu in statusu lokalnega junaka kaj kmalu ugotovi, kako pomembna je zunanja podoba in kako dvolično kruti (oziroma sebični) lahko postanejo ljudje.

"Film je nedvomno izjava o stanju na Poljskem. Družba je popolnoma zaprta. To je paradoksno; da se ljudje dobro počutijo, ker imajo denar itd., in nimamo beguncev. Srečni so, ker živijo v beli državi za bele katoličane. Ustvarjajo izjemno zaprto, hermetično okolje, ki se zapira tudi pred neznanim, pred drugimi itd. Film je odziv na vse to. Položaj na Poljskem je zelo žalosten, zelo kompleksen, razmere so zelo zapletene. Bojim pa se, da to ni omejeno samo na Poljsko." (Małgorzata Szumowska)
Nazaj