Nazaj

Dede

 

 

Originalni naslov:
Dede
Angleški naslov:
Dede
Sekcija:
FOKUS: VZHOD-SEVEROVZHOD

Država, letnica:
Gruzija, Hrvaška, VB, Irska, Nizozemska, 2017
Trajanje filma:
97

Režija:
Mariam Hačvani

Scenarij:
Vladimer Kačarava, Mariam Hačvani, Irakli Solomonašvili
Fotografija:
Konstantin Esadze
Glasba:
Mate Čamgeliani, Tako Jordania
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
gruzijščina
koda za glasovanje:
T*
Igrajo:
George Babluani (Gegi), Natia Vibliani (Dina), Nukri Hačvani (David), Giršel Čelidze, Spartak Paržiani, Sofia Čarkviani, Mose Hačvani
Nagrade:
Karlovi Vari 2017 (posebna omemba v sklopu Vzhodno od zahoda), Peking 2017 (najboljša režija, najboljša fotografija), Montpellier 2017 (najboljši film)


DatumUraDvorana 
pon., 12.11.2018 17:00 Kosovelova dvorana
pet., 16.11.2018 11:00 Kinodvor
sob., 17.11.2018 14:30 Kino Komuna

Deli povezavo
Opis:
Mlado dekle poskuša ubežati stari družbeni tradiciji, ki še danes kroji življenje na odročnem gruzijskem podeželju.

Leto 1992. Dina živi v oddaljeni gorski vasici, kjer vsakdan kroji stroga večstoletna tradicija. Ded ji je že izbral moža - Davida, ki se pravkar vrača iz vojne. Vendar pa z njim domov prispe tudi postaven Gegi in Dina se zaljubi vanj. Ali je mogoče preseči trdno ukoreninjeni družbeni red? In če je, kakšna je cena, ki jo bo moralo dekle plačati za to? Med čudovitimi kulisami gruzijskega podeželja bomo priče Dininemu boju s tradicijo, ona pa bo poiskala svobodo in pravico do sprejemanja odločitev o lastnem življenju.

"Film je osnovan na resničnih življenjskih izkušnjah moje babice in je njej posvečen. Zato se mi je zdelo pomembno ohraniti otipljiv občutek pristnosti in prikazati način življenja skupnosti, ki do sedaj na filmu še ni bil upodobljen. /.../ Sodelovanje z domačini v rojstnem kraju je obogatilo izkušnjo snemanja in pripomoglo k podobi filma, ki sem jo želela ustvariti. Njihov kraj je nekakšen približek raja, zaradi tega ga ne zapustijo, čeprav zna biti življenje včasih težko." (Mariam Hačvani)
Nazaj