Nazaj

Dovlatov

 

 

Originalni naslov:
Dovlatov
Angleški naslov:
Dovlatov
Sekcija:
KRALJI IN KRALJICE

Država, letnica:
Rusija, Poljska, Srbija, 2018
Trajanje filma:
126

Režija:
Aleksej German ml.

Scenarij:
Aleksej German, ml., Julija Tupikina
Fotografija:
Lukasz Zal
Glasba:
/
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
ruščina
koda za glasovanje:
E*
Igrajo:
Milan Marić (Sergej Dovlatov), Danila Kozlovski (David), Helena Sujecka (Elena Dovlatova), Artur Besčastni (Josif Brodski), Elena Ljadova (mlada urednica), Anton Šagin (Anton Kuznecov), Svetlana Hodčenkova (igralka), Piotr Gasowski (Semjon Aleksandrovič), Eva Gerr (Katja Dovlatova), Hanna Sleszynska (urednica)
Nagrade:
Berlinale 2018, FEST Beograd 2018 (nagrada FIPRESCI), Karlovi Vari 2018


DatumUraDvorana 
pet., 9.11.2018 19:00 Kosovelova dvorana
sre., 14.11.2018 11:00 Kinodvor
ned., 18.11.2018 14:30 Kino Komuna

Deli povezavo
Opis:
Šest dni v življenju upornega pisatelja Sergeja Dovlatova, ki je že v sedemdesetih letih videl daleč onkraj meja takratne Sovjetske zveze.

Leningrad, november 1971. Mesto je potopljeno v meglo. Ljudje slavijo še eno obletnico revolucije, država pa ne dosega nikakršnega napredka. Mladi pisatelj Sergej to občuti tudi na svoji koži. Uradni mediji redno zavračajo njegove zapiske, saj njegov pogled na svet ni sprejemljiv, poleg tega pa iz države izženejo prijatelja Josifa Brodskega. Dovlatov želi kljub temu ostati v državi, skupaj z ženo Leno in hčerko Katjo. Pisal bo o odkrivanju resničnosti - o ladijskih delavcih in o gradnji podzemne železnice. Iz njegovega nihanja med uporništvom in asimilacijo, med bolečino in naveličanostjo bo zrasel portret obdobja družbene stagnacije in njenih uničujočih posledic.

"Dovlatov je eden od absolutnih simbolov zadnjega četrtletja 20. stoletja. Je superzvezdnik ruske literature. Bil je impozantna osebnost, toda obenem subtilen in neverjetno nadarjen; škoda, da se takšni možje ne porajajo več." (Aleksej German, ml.)
Nazaj