Nazaj

Črni Peter

 

 

Originalni naslov:
Cerny Petr
Angleški naslov:
Black Peter
Sekcija:
RETRO: ČEŠKI NOVI VAL

Država, letnica:
Češkoslovaška, 1964
Trajanje filma:
85

Režija:
Miloš Forman

Scenarij:
Miloš Forman, Jaroslav Papoušek
Fotografija:
Jan Němeček
Glasba:
Jirí Slitr
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Ladislav Jakim (Peter), Pavla Martínková-Novotná (Pavla), Jan Vostrcil (Petrov oce), Vladimír Pucholt (Cenek Samarad), Pavel Sedlácek (Lada), Zdenek Kulhánek (Zdenek), František Kosina (poslovodja), Josef Koza (prostozidar), Božena Matušková (Petrova mama)
Nagrade:
Locarno 1964 (zlati leopard), Helsinki 1967 (najboljši tujejezicni režiser)


DatumUraDvorana 
sre., 7.11.2018 18:00 Dvorana Slovenske kinoteke
ned., 11.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
V središču Formanovega celovečernega prvenca je najstnik Peter, komični simbol zmedene češke mladine v šestdesetih. Humor se odraža v neskladju med formo ter resnično vsebino gest in besed.

Film podrobno opisuje neverjetne pripetljaje vsakodnevnega življenja šestnajstletnega Petra, ki se nenehno krega s pedantnim očetom. Kakor pri osvajanju dekleta, pri čemer se dekle le zaradi ponesrečenega niza nerodnosti kmalu začne ozirati za drugim, je neuspešen tudi pri ohranjanju svoje prve službe prodajalca v supermarketu, saj se težave začnejo, ko ne ustavi sumljive stranke.

"Najtežji prizor v Črnem Petru je prišel proti koncu snemanja. Bil je produkcijska nočna mora. Potrebovali smo dolg prizor plesa, a nismo imeli denarja za najem statistov. Bilo je poletje, zato smo se odločili za najem drsališča in glasbene skupine v Kolinu. V soboto zvečer smo organizirali plesno zabavo, na vrata obesili napis 'brezplačno' in posneli prizor z ljudmi, ki so se pojavili. V štirih urah - od osme do polnoči - bi morali dobiti sedem uporabnih minut za film. Ne bi bilo drugih možnosti." (Miloš Forman)
Nazaj