Nazaj

Upepeljevalec

 

 

Originalni naslov:
Spalovač mrtvol
Angleški naslov:
Cremator
Sekcija:
RETRO: ČEŠKI NOVI VAL

Država, letnica:
Češkoslovaška, 1969
Trajanje filma:
95

Režija:
Juraj Herz

Scenarij:
Ladislav Fuks, Juraj Herz
Fotografija:
Stanislav Milota
Glasba:
Zdenek Liška
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Rudolf Hrušínský (Karel Kopfrkingl), Vlasta Chramostová (Lakmé), Jana Stehnová (Zina), Miloš Vognič (Mili), Zora Božinová (Erna Reinkeová), Ilja Prachař (Walter Reinke), Eduard Kohout (Bettleheim), Jiří Menzel (Dvořák), Jiří Lír (Strauss)
Nagrade:
Sitges 1972 (najboljši film, najboljši igralec, najboljša fotografija), Zagreb 2016


DatumUraDvorana 
sob., 10.11.2018 21:00 Dvorana Slovenske kinoteke
sre., 14.11.2018 20:30 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Kultno horor-komedijo, navdahnjeno z romanom Ladislava Fuksa, številni pojmujejo kot enega najboljših čeških filmov.

Zgodba, ki sledi upepeljevalcu Karlu Kopfrkinglu, se dogaja v tridesetih letih v Pragi, v obdobju politične radikalizacije Evrope. Obseden s tibetansko filozofijo in upepeljevanjem Karel verjame, da njegovo delo osvobaja duše umrlih. Da bi povečal obseg svojega najljubšega početja, brez težave začne sodelovati z nacisti. Ko dobi zahtevo, da s svojimi veščinami sodeluje pri "skrivnem projektu" nove oblasti, pade v delirij, saj se mu ponudi nepričakovana priložnost, da tisoče trupel spremeni v prah.

"Slišal sem za knjigo Ladislava Fuksa z zanimivim naslovom, Upepeljevalec. Prebral sem jo in bil razočaran. Vseeno sem se zmenil za srečanje s Fuksom in dve leti sva se ukvarjala s scenarijem. Med snemanjem se je izkazalo, da je to edinstvena priložnost, ki ne ponovi kar tako. Bilo je leta 1968 in imel sem popolno svobodo pri ustvarjanju, lahko sem snemal, kar sem hotel. Pri Upepeljevalcu me je navdušil humor. Obiskal sem razne projekcije v kar nekaj različnih državah - vse od Nizozemske pa do Neaplja in bilo mi je drago videti povsem različne odzive občinstva." (Juraj Herz)
Nazaj