Nazaj

Uho

 

 

Originalni naslov:
Ucho
Angleški naslov:
The Ear
Sekcija:
RETRO: ČEŠKI NOVI VAL

Država, letnica:
Češkoslovaška, 1970
Trajanje filma:
94

Režija:
Karel Kachyna

Scenarij:
Jan Procházka, Karel Kachyňa
Fotografija:
Josef Illík
Glasba:
Svatopluk Havelka
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Radoslav Brzobohatý (Ludvík), Jiřina Bohdalová (Ana/Anna), Jiří Císler, Miroslav Holub, Milica Kolofiková, Borivoj Navrátil (Cejnar)
Nagrade:
Cannes 1990, Moskva/Moscow 2012


DatumUraDvorana 
tor., 13.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke
pet., 16.11.2018 18:45 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Uho je zadnji film v seriji avtorjevih intimnih stiliziranih alegorij. Ker je bil nemudoma prepovedan, je premiero doživel šele po dvajsetih letih.

Film pripoveduje o zagrenjenem paru - Ludviku, višjem uradniku komunistične partije, in alkoholičarki Ani. Ko se vrneta z večerje politične stranke, opazita, da je nekdo vlomil v njun dom. Nekaj čudnih pripetljajev, med njimi izginotje rezervnih hišnih ključev in mrtve telefonske linije, ju napelje k prepričanju, da ju nadzoruje vlada. V nadaljevanju noči vse bolj prihaja na plano njun skrhani odnos.

"Všeč so mi intimne zgodbe, v katerih čustveno razpoloženje zarisujejo podoba, glasba in pogosto tisto, česar ni mogoče izraziti - je del našega življenja, vendar ni konkretno in ga niti ni mogoče opisati. Slutnje, upi, sanje, dotik … vse to želim v svojih filmih. Mislim, da so pomemben del življenjske resnice. In o tej resnici govori film. Nikoli ne bo umetniško delo, če ne bo odražal te resnice, ne glede na to, kako subtilno si bo drugače prizadeval izraziti najbolj sublimno misel." (Karel Kachyňa)
Nazaj