Nazaj

Šala

 

 

Originalni naslov:
Žert
Angleški naslov:
The Joke
Sekcija:
RETRO: ČEŠKI NOVI VAL

Država, letnica:
Češkoslovaška, 1969
Trajanje filma:
80

Režija:
Jaromil Jireš

Scenarij:
Jaromil Jireš, Milan Kundera, Zdenek Bláha
Fotografija:
Jan Čurík
Glasba:
Zdenek Pololáník
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Josef Somr (Ludvik Jahn), Jana Dítetová (Helena Zemánková), Ludek Munzar (Pavel Zemánek), Evald Schorm (Kostka), Vera Kresadlová (Brozová), Milan Švrčina (Jaroslav), Miloš Rejchrt (Alexej), Jaroslava Obermaierová (Markéta)
Nagrade:
San Sebastian 1969, Moskva/Moscow 1979, Berlinale 1983


DatumUraDvorana 
pon., 12.11.2018 21:00 Dvorana Slovenske kinoteke
pet., 16.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Kontroverzen in proti komunističnemu sistemu naperjen film je nastal ob koncu gibanja češkega novega vala po predlogi romana legendarnega pisatelja Milana Kundere, s katerim je Jireš sodeloval pri pisanju scenarija, še preden je bil roman objavljen.

Ludvika, zagrenjenega in ciničnega glavnega junaka in pripovedovalca (svoje fragmentarne zgodbe), v petdesetih letih izključijo iz komunistične partije zaradi politične šale oziroma humoristične razglednice, ki jo je poslal svojemu dekletu, zapriseženi komunistki. Po "rehabilitaciji" - desetletnem služenju v vojski, delu v rudnikih in zaporu - skuje načrt, s katerim se bo maščeval nekdanjemu prijatelju, ki ga je izdal.

"Laž v umetnosti bi morala biti z zakonom kaznovana! In neodgovornost tudi. Za dejanje in besedo. Vsak mora odgovarjati za svoja dejanja. Samo tako se bo posrečilo našemu delu vrniti izgubljeno čast." (Věra Chytilová)
Nazaj