Nazaj

Strogo nadzorovani vlaki

 

 

Originalni naslov:
Ostre sledované vlaky
Angleški naslov:
Closely Watched Trains
Sekcija:
RETRO: ČEŠKI NOVI VAL

Država, letnica:
Češkoslovaška, 1966
Trajanje filma:
93

Režija:
Jiri Menzel

Scenarij:
Jiří Menzel, Bohumil Hrabal
Fotografija:
Jaromír Šofr
Glasba:
Jirí Sust
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Václav Neckár (Miloš Hrma), Jitka Bendová (Maša), Vladimír Valenta (nacelnik postaje), Josef Somr (Hubicka), Libuse Havelková (žena nacelnika postaje)
Nagrade:
Karlovi Vari (velika nagrada), Pilsen (nagrada obcinstva)


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 18:30 Dvorana Slovenske kinoteke
sob., 17.11.2018 19:00 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Menzlov kultni satirični prvenec, absolutni hit češkega novega vala, ovenčan tudi z oskarjem za tujejezični film, je nastal po istoimenskem Hrabalovem romanu; scenarij, ki sta ga napisala skupaj, pa pomeni začetek njunega plodnega sodelovanja.

Ob koncu druge svetovne vojne je v češkem mestecu Kostomlaty mladi Miloš Hrma končal prometni tečaj in začel delati na železniški postaji, da bi sčasoma postal odpravnik vlakov. Šefa postaje zanimajo predvsem golobi, tedanjega odpravnika vlakov pa ženske. Tudi sramežljivi Miloš ima dekle, sprevodnico Mašo. Ko z njo preživi neposrečeno noč, se hoče ubiti, a ga rešijo in zdravnik mu svetuje, naj si najde bolj izkušeno žensko. Medtem ko se na postaji ukvarjajo z ljubezenskimi težavami, se okrog njih dogajajo vojne grozote, Nemci doživljajo na bojišču poraze, pa tudi vlaki jim vse pogosteje letijo v zrak …

"Menim, da resnična poezija tega filma ni v absurdnem dogajanju kot takem, ampak v sopostavljanju teh dogodkov z obscenostjo in tragedijo." (Jiří Menzel)
Nazaj