Nazaj

Intimna svetloba

 

 

Originalni naslov:
Intimní osvetlení
Angleški naslov:
Intimate Lighting
Sekcija:
RETRO: ČEŠKI NOVI VAL

Država, letnica:
Češkoslovaška, 1965
Trajanje filma:
71

Režija:
Ivan Passer

Scenarij:
Ivan Passer, Jaroslav Papoušek, Václav Šašek
Fotografija:
Miroslav Ondříček, Josef Strecha
Glasba:
Josef Hart, Oldrich Korte
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Zdenek Bezušek (Peter), Karel Blažek (Bambas), Miroslav Cvrk (Kaja), Vera Kresadlová (Stepa), Dagmar Redinová (mlada Marie), Jaroslava Štedrá (Marie), Karel Uhlík (lekarnar), Vlastimila Vlková (babica), Jan Vostrcil (dedek)
Nagrade:
Karlovi Vari 1965, nagrada ameriškega nacionalnega združenja filmskih kritikov 1970


DatumUraDvorana 
sre., 14.11.2018 19:00 Dvorana Slovenske kinoteke
ned., 18.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Melanholična minimalistična komedija velja za enega najpomembnejših filmov češkega novega vala; bila je uvrščena med prvih deset domačih filmov vseh časov. Passerjev prvenec je tudi njegov edini film, posnet na Češkoslovaškem.

V tej izvirno otožni komediji se v podeželskem mestecu po desetih letih srečata sošolca, oba glasbenika. Prvi je medtem postal član violončelist v praški filharmoniji, drugi je prilezel na položaj vodje lokalne glasbene šole in postavlja družini vilo, igra na pogrebih … Zdaj se pripravljata za skupni koncert.

"Ko smo izbirali igralce za Intimno svetlobo, pripoved o skupini prijateljev, ki skupaj muzicirajo, sem se moral odločiti, ali želim igralce, ki se pretvarjajo, da igrajo inštrumente, ali glasbenike, ki bi jih lahko pripravil do igranja. Odločil sem se za naturščike. Na glasbeni šoli sem dobesedno pograbil ravnatelja na hodniku in ga vprašal, ali bi odigral glavno vlogo violončelista. Sprva ni hotel sodelovati, ko pa je prebral scenarij, je dejal: 'O meni govori.'" (Ivan Passer)

Nazaj