Nazaj

O slavnosti in gostih

 

 

Originalni naslov:
O slavnosti a hostech
Angleški naslov:
The Party and the Guests
Sekcija:
RETRO: ČEŠKI NOVI VAL

Država, letnica:
Češkoslovaška, 1966
Trajanje filma:
71

Režija:
Jan Nemec

Scenarij:
Jan Němec, Ester Krumbachová
Fotografija:
Jaromír Šofr
Glasba:
Karel Mareš
Podnapisi:
slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Ivan Vyskočil (gostitelj/host), Jan Klusák (Rudolf), Jiří Němec (Josef), Pavel Bosek (František), Karel Mareš (Karel), Evald Schorm (Manzel), Jana Pracharová (Paní)
Nagrade:
New York 1966, Cannes 1968


DatumUraDvorana 
čet., 8.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke
čet., 15.11.2018 21:00 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Kafkovska satira, zaznamovana z estetiko absurda, velja za enega politično najbolj spornih filmov v češkoslovaški kinematografiji.

Skupina prijateljev na idiličnem pikniku doživi neprijetno srečanje s skupino avtoritarnih nasilnežev. Piknik se v nadrealistični zgodbi neusmiljeno preoblikuje v lekcijo o politični hierarhiji. Alegorijo o zatiranju in konformizmu, nastalo po scenariju, ki ga je Němec napisal skupaj z avtorico zgodbe, scenografko, muzo in sivo eminenco novega češkega filma šestdesetih let, Ester Krumbachovo, so na Češkoslovaškem kmalu prepovedali, doživela pa je uspeh na mednarodni premieri na filmskem festivalu v New Yorku.

"Ne verjamem v neposreden vpliv - prebrana knjiga ti ne more povedati, kako narediti film. Obstajajo pa posredni vplivi, ki imajo moč, četudi se tega ne zavedate. Skrivnostni in abstraktni liki filma O slavnosti in gostih so vzniknili zaradi našega boja proti cenzuri. Če bi bil film bolj konkreten, ga ne bi mogli posneti. Uporabili smo prekomerno stilizacijo, da bi zmedli komunistične cenzorje. Da ti ne bi takoj ugotovili, da je film uperjen proti njim." (Jan Němec)
Nazaj