Nazaj

Gori, gospodična

 

 

Originalni naslov:
Hori, má panenko
Angleški naslov:
The Firemen's Ball
Sekcija:
RETRO: ČEŠKI NOVI VAL

Država, letnica:
Češkoslovaška, 1967
Trajanje filma:
73

Režija:
Miloš Forman

Scenarij:
Miloš Forman, Jaroslav Papoušek, Ivan Passer
Fotografija:
Miroslav Ondříček
Glasba:
Karel Mareš
Podnapisi:
angleščina, slovenščina
Jezik:
češčina
koda za glasovanje:
/
Igrajo:
Jan Vostrcil (vodja odbora), Josef Šebánek, Josef Valnoha, František Debelka, Vratislav Cermák, Josef Rehorek, Václav Novotný, František Reinstein, František Paska (clani odbora), Josef Kolb (Josef), Jan Stöckl (upokojeni poveljnik gasilcev), Stanislav Holubec (Karel), Josef Kutálek (Ludva)
Nagrade:
/


DatumUraDvorana 
sob., 10.11.2018 17:00 Dvorana Slovenske kinoteke
čet., 15.11.2018 19:15 Dvorana Slovenske kinoteke

Deli povezavo
Opis:
Črna komedija, alegorija z brezčasno zgodbo, razkrije človeško neumnost, omejenost in aroganco ter prazno retoriko vprašljivih oblasti.

Gasilska zabava s srečelovom in lepotnim tekmovanjem v zakotni češki vasici: cela plejada nepričakovanih pripetljajev moti zabavni program in povzroča preglavice članom prostovoljnega gasilskega društva. Ko jim na primer uspe zbrati nagrade za srečelov, v dvorani za kratek čas zmanjka luči in v temi nekdo ukrade vse nagrade ...

"Prva javna projekcija je bila v Vrchlabiju. Kulturni komunistični simpatizerji so mesto izbrali, saj so mislili, da se bodo prebivalci počutili zasmehovane, ko bodo videli, kako sem jih portretiral na filmskem platnu. /.../ Ko se je začela razprava, se je oglasil prvi partijec s pripravljenim govorom o tem, kako je film užalil delovne ljudi. Ko je končal, je eden od gasilcev /.../ vstal. 'No, ne vem, tovariši, res ne vem. Ta tovariš pravi, da je to žalitev za nas in morda tudi je, ampak ali se spomnite, ko je požar zajel Jirino kozjo štalo? Mi vsi pa smo popivali v taverni? In kako smo, ko smo se končno primajali do tja, pozabili gasilsko cev? /…/ Še vedno se spominjam, kako je Jirina koza zgorela. V tem filmu sploh nismo videti tako slabo." (Miloš Forman)
Nazaj